Annons

Vantar för ett varmare samhälle

Hittade du ett par vantar när du väntade på bussen i morse? Eller en halsduk? Runt om i landet har Svenska kyrkan lagt ut värmande plagg för ett varmare samhälle.
Kyrka • Publicerad 14 januari 2020
Vantar från Härnösands församling placerades ut tidigt på morgonen.
Vantar från Härnösands församling placerades ut tidigt på morgonen.Foto: Christina Mattsson/Svenska kyrkan Härnösand/TT

Kampanjen går under namnet #envarmarestad och är ett initiativ på församlingsnivå. Sammanlagt deltar ett 60-tal församlingar och pastorat i hela landet.

I Härnösands församling har frivilliga stickat vantar, mössor och sockor som tidigt på morgonen lades ut i busskurar i staden.

Annons

– Det är en kampanj för att uppmärksamma de socialt utsatta och visa medmänsklighet. Vi har ett kafé för socialt utsatta och har sett att de som har det tufft bara får det ännu tuffare, säger Christina Mattson, kommunikatör i Härnösands församling.

I Nylöse pastorat i Göteborgs stift fick de frivilliga bara veta att de stickar för "en god sak", berättar kommunikatören Erika Emanuel. Sammanlagt 43 halsdukar, mössor och vantar fick de ihop.

– Och vilka kreationer! Även om folk säger att de bara tagit lite restgarn så ser man att folk gått in för det här.

Hon säger att hela projektet varit spännande, först hemlighetsmakeriet kring stickandet och sedan att vara ute i gryningen och lägga ut de stickade gåvorna. Hon tycker att kampanjen visar hur lätt man kan mobilisera kyrkans frivilligkrafter och nå ut med kyrkans budskap på ett enkelt sätt.

– Att kunna ge något utan att räkna med att få något tillbaka.

Boel Holm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons