Annons

Vad säger partierna om EU:s klimatpolitik?

Liberalerna skiljer ut sig bland de svenska partierna med sitt förslag på gemensam EU-skatt på koldioxid.
Det visar BT:s genomgång av valplattformarnas klimatförslag inför parlamentsvalet. Här följer ett litet sammandrag av vad partierna vill.
Publicerad 18 maj 2019
STRASBOURG 2009-05-04
EU-parlamentet i Strasbourg, Frankrike, exteriˆr.
Foto Robert Henriksson / SvD / SCANPIX Kod 10252
** OUT DN (‰ven arkiv) **
STRASBOURG 2009-05-04 EU-parlamentet i Strasbourg, Frankrike, exteriˆr. Foto Robert Henriksson / SvD / SCANPIX Kod 10252 ** OUT DN (‰ven arkiv) **Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

CENTERPARTIET:

Annons

• EU-medlemmarnas kvarvarande subventioner till fossil energi på årliga mångmiljardbelopp måste skrotas så att inte unionens klimatambitioner motverkas.

• Centern vill höja ambitionerna och verka för ytterligare minskning av CO2-utsläppen utöver parlamentets uttalande om 55 procents minskning till år 2030 jämfört med 2005 års nivå. Det medför höjda krav när utsläppsrättshandeln revideras under kommande mandatperiod.

FEMINISTISKT INITIATIV:

• EU ska vara drivande i det globala arbetet med sikte på att nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll senast år 2038.

• Omställningen till ett förnybart energisystem ska påskyndas och transportsystemet baseras på tåg och kollektivtrafik, och inte lastbilar, personbilar och flyg. Unionen ska införa ett samordnat boknings- och signalsystem för all tågtrafik i Europa, och stötta nattågstrafik.

KRISTDEMOKRATERNA:

• EU har som världens största gemensamma ekonomi ett särskilt ansvar för en omställning till en hållbar grön ekonomi. Målsättningarna för CO2-utsläpp och förnyelsebar energi för 2030 behöver därför justeras.

• Kommissionens förslag om att uppnå klimatneutralitet år 2050 är en nödvändig målsättning och kräver successiv skärpning av till exempel utsläppshandeln.

LIBERALERNA:

• EU måste ta ledningen i det globala klimatarbetet och unionens gemensamma beslutskraft måste användas till att avveckla kolkraften och få fram smartare och renare transporter. Initiativ behöver tas för att förenkla biljettbokning och kunna åka tåg över hela Europa.

Annons

• En EU-skatt på koldioxid behöver införas för att effektivt minska utsläppen och stimulera till grön teknikomställning.

MILJÖPARTIET:

• Inför en särskild utsläppsbudget för varje medlemsland som begränsar koldioxidutsläppen till ett visst maxbelopp. Inom EU:s ram bör Europa byggas samman med snabba järnvägar, liksom stora satsningar göras på förnybar energi.

• EU måste också ta initiativet på världsnivå för att få fram en global klimatöverenskommelse, då andra världsledare kört fast.

MODERATERNA:

• EU:s klimatpolitik ska vara Sveriges klimatpolitik och kännetecknas av kostnadseffektiva utsläppsminskningar. Sverige behövs också som en stark röst i EU, och EU i sin tur i världen för att Parisavtalet ska kunna förverkligas.

• Utsläppshandelssystemet bör utvidgas till att gälla fler sektorer än i dag, och bör också sammankopplas med andra länders.

SOCIALDEMOKRATERNA:

• EU kan spela en helt avgörande roll i klimatfrågan och måste ta en ledarroll i världen. Tuffa krav och höga klimatmål ska gälla i hela Europa. Ansvar ska utkrävas från de som står för de största utsläppen. Klimatsmarta val måste bli enkelt för medborgarna.

• Ett exempel är att det måste bli lättare att resa klimatsmart i hela EU, och därför vill vi driva på för bättre tågresor inom unionen.

Annons

SVERIGEDEMOKRATERNA:

• Sverige bör inom EU:s ram verka för att fler länder utanför unionen ansluter sig till utsläppshandelssystemet. I synnerhet för allvarliga miljöhot är SD förespråkare av internationellt samarbete, både inom Europa och globalt.

• De viktigaste åtgärderna mot minskat oljeberoende och CO2-utsläpp är bevarad och utvecklad kärnkraft, och utveckling av el- och vätgasdrift för transporterna.

VÄNSTERPARTIET:

• Makten hos fossilindustrins lobbyister i EU måste brytas, eftersom det krävs omfattande och brådskande samhällsförändringar.

• Betydligt högre ambitioner krävs för utsläppsnivåer, energieffektivisering och förnybar energi och vill använda EU till detta. Europeisk kolkraft ska vara utfasad senast 2030. ETS (utsläppshandeln) ska reformeras genom färre utsläppsrätter och kraftigt ökat pris på dem.

Utöver de nio partierna här ovan ställer även Partiet Vändpunkt och Piratpartiet upp i parlamentsvalet. BT väljer att enbart berätta om partier med plats i EU-parlamentet idag.

Annons

Jan LindstenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons