Annons

Åklagare utreder omvälvande turkiskt lokalval

Turkiet • Publicerad 2 maj 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto: AP/TT

Turkiska åklagare har inlett 32 utredningar om anklagelser om oegentligheter vid lokalvalen i Istanbul den 31 mars. Företrädare för 100 vallokaler misstänks och har kallats till förhör, enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

President Recep Tayyip Erdogans islamistiska AK-parti har begärt att valet i det ekonomiska navet Istanbul ska ogiltigförklaras och göras om. Partiet förlorade makten i huvudstaden Ankara och i Istanbul till det sekulära Republikanska folkpartiet (CHP) i det omvälvande valet. Detta sedan AK-partiet och dess islamistiska företrädare styrt städerna i 25 år.

Erdogan har kritiserats inrikespolitiskt för det ekonomiskt förvärrade läget och från vissa håll även för hanteringen av frågor om mänskliga rättigheter och för allt mer sturska och auktoritära drag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons