Annons

Uppgifter: Kina och USA närmar sig handelsavtal

Ytterligare en vändning har tagits i den stora handelskonflikten.
USA och Kina närmar sig ett handelsavtal, rapporterar Bloomberg vilket får Europamarknaderna inklusive Stockholmsbörsen att stiga.
Ekonomi • Publicerad 4 december 2019
På tisdagen sade Donald Trump att ett handelsavtal med Kina kan vänta till efter presidentvalet om ett knappt år. Nu kommer andra signaler. Arkivbild.
På tisdagen sade Donald Trump att ett handelsavtal med Kina kan vänta till efter presidentvalet om ett knappt år. Nu kommer andra signaler. Arkivbild.Foto: Evan Vucci

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ska de båda parterna vara på väg att hitta en överenskommelse kring vilka handelstullar som ska slopas i ett så kallat fas 1-avtal.

Det är i så fall en U-sväng mot hur det låtit de senaste dagarna. President Donald Trump lade i går sordin på börsstämningen genom att i samband med Nato-mötet i London deklarera att han mycket väl kan vänta med att nå ett avtal till efter presidentvalet nästa höst.

Annons

Det har också funnits oro över negativa konsekvenser av att USA:s representanthus klubbat ett lagförslag kring Kinas behandling av uigurer. Källor till Reuters uppger att det nu kan äventyra ett eventuellt avtal.

– Tror ni att om USA vidtar åtgärder mot Kina så kommer vi inte att agera? Jag tycker att alla felaktiga ord och handlingar måste få konsekvenser, ska en talesperson för Kinas utrikesdepartement ha sagt enligt Reuters.

Nya tullar på kinesiska varor är tänkt att träda i kraft inom mindre än två veckor, den 15 december, och därför är det just nu ett spänt läge inför vilken väg de båda parterna kommer att gå. USA:s handelsminister Wilbur Ross sade nyligen i en intervju med TV-kanalen CNBC att förhandlingarna fortsätter utan att något toppmöte är inplanerat.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons