Annons

Unik vulkan hittad i havet utanför Grönland

Grönland • Publicerad 3 december 2019
Den nyupptäckta vulkanen har samma form som Kilimanjaros vulkaner. Arkivbild.
Den nyupptäckta vulkanen har samma form som Kilimanjaros vulkaner. Arkivbild.Foto: Ben Curtis

Danska forskare har upptäckt en vulkan i vattnet väster om huvudstaden Nuuk i Grönland, rapporterar danska Videnskab.dk. Fyndet är unikt. Vulkanen härstammar nämligen från när den forna jättekontinenten Pangea för 95 miljoner år sedan började delas upp och Afrika, Europa och Amerika bildades.

En mängd vulkaner uppstod i Atlanten när landmassorna långsamt började glida från varandra, men vulkanerna är svåra att hitta och undersöka.

Annons

– Det är inte så ofta man stöter på vulkaner från den tiden för de finns under havets botten, säger geologen och forskaren bakom fyndet, Christian Knudsen, till Videnskab.dk.

Den sällsynta vulkanen upptäcktes genom att Christian Knudsen utförde prover på fragment som oljearbetare borrat upp när de sökte efter olja utanför Grönland.

Mätningar visar att vulkanen har samma form som en konvulkan, den sorts vulkaner som finns på Kilimanjaro, och är flera kilometer hög. Under tiden den var aktiv låg vulkanen ovan jord.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons