Ukraina: Dödliga attacker av separatister

Ukraina Artikeln publicerades
En ukrainsk soldat vid frontlinjen i Donetsk i östra Ukraina. Bilden är från december i fjol.
Foto: Vitali Komar/AP/TT
En ukrainsk soldat vid frontlinjen i Donetsk i östra Ukraina. Bilden är från december i fjol.

En ukrainsk soldat har dödats och fyra har skadats i strider i regionen Donbas i östra Ukraina, enligt den ukrainska armén.

Kiev anklagar de ryskstödda separatisterna för att ha gått till angrepp med tung artillerield och automatvapen för att sabotera fredsprocessen.

– Detta är inte bara en cynisk provokation . . . detta är ett försök att störa fredsprocessen i Donbas, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Separatisterna hävdar att det i stället var den ukrainska militären som attackerade först.

Striderna sker samtidigt som Ukraina och Ryssland förbereder sig för kommande samtal i syfte att försöka få stopp på kriget. I december möttes Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin i Paris tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron och en andra runda kan komma att hållas i Berlin.

Zelenskyj tillade att han inte tror att fredsprocessen kommer att bromsas upp av händelsen.

Konflikten mellan regeringsstyrkor och rebellerna har krävt över 13 000 människors liv sedan 2014. Ukraina, Nato och en rad västländer pekar på att Ryssland har skickat stridande och vapen till separatisterna, vilket Moskva förnekar.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vilka som gått till attack mot de ukrainska styrkorna.

Fakta

Fakta: Konflikten i Ukraina

Euromajdanprotesterna i Ukraina 2013–2014 kulminerade i att den proryske presidenten Viktor Janukovytj avsattes. Samtidigt försämrades relationen mellan Kiev och Moskva kraftigt.

2014 annekterade Ryssland i strid mot internationell rätt Krimhalvön. Parallellt bröt strider ut i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och proryska separatister.

Konflikten i östra Ukraina beräknas ha kostat drygt 13 000 människor livet samtidigt som en miljon flytt sina hem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick till val på att avsluta kriget och har sedan sitt tillträde i maj försökt väcka liv i fredsprocessen.

En serie uppgörelser om vapenvila har ingåtts, vilket har bidragit till att minska våldet, men striderna har aldrig upphört helt.

Visa mer...