Annons

Uefa och klubbarna i möte om cupspel

Fler medverkande klubbar och kanske ett seriesystem med upp- och nedflyttning.
Det kan bli modellen som ersätter Champions- och Europa League i framtiden.
Fotboll • Publicerad 8 maj 2019
Lars-Christer Olsson. Arkivbild.
Lars-Christer Olsson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bakom kulisserna i de europeiska klubblagens intresseorganisationer och inom det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, väcks tankar och smids planer på en reformation av de europeiska klubblagsturneringarna.

Olsson, ordförande i Svensk elitfotboll och tidigare generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet och Uefa, är sedan några år även ordförande i EPFL, en sammanslutning av klubbar i Europa. Han sitter också som medlem av Uefas exekutiva kommitté.

Analysera konsekvenser

Annons

Enligt Olsson innehåller Uefas planer, som presenterades vid ett möte i Nyon på onsdagen, att fler klubbar ska få delta i de europeiska klubblagsturneringarna framöver. Tidigare har Andrea Agnelli, ordförande i Juventus och i European Club Association, vars medlemmar är Europas toppklubbar, lagt fram ett liknande förslag.

– Skillnaden är inte så stor, säger Olsson till nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns tankar kring ett system med upp- och nedflyttning, ett annat system än det vi har i dag, men jag vill inte gå in på några detaljer. Kontentan är att fler klubbar ska medverka och vi får analysera vilka konsekvenser det kan få.

Uefa menar att man just nu befinner sig på en diskussionsnivå och att ett beslut inte kommer förrän nästa år.

I dagsläget deltar 80 klubbar i gruppspelet i Champions League och i Europa League.

Svagt stöd

Uefas ordförande Aleksander Ceferin har lovat att införa klubblagsturneringar av ett annat slag än dagens, men först efter att den nuvarande tävlingskalendern upphör 2024 och först efter diskussioner med klubbarna.

– När Champions League senast ändrades 2016 fick Uefa kritik för att man inte diskuterade med sina intressenter. När jag blev ordförande påpekade jag att framtida ändringar skulle ske först efter konsultationer.

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att, trots vad som uppgetts i medierna, inga beslut har tagits. För stunden har vi bara tankar och åsikter, säger Ceferin.

Enligt Olsson är det blott ett begränsat antal klubbar som i dagsläget stöttar ett seriesystem i Europa, där klubbar kan behålla sin plats oberoende av hur de presterat i de inhemska liga- och cupsystemen.

Javier Tebas, ordförande i den spanska ligaföreningen, säger till nyhetsbyrån Reuters att Uefas plan mycket liknar de man tidigare kritiserat.

– Jag hoppas att vi kan ändra på allt som föreslagits. Det är samma 20 klubbar som alltid som vill ha all makt, säger Tebas.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons