Annons

Kreml nekar till inblandning i mord i Berlin

Tyskland utvisar två ryska diplomater med anledning av ett uppmärksammat mord i Berlin i augusti.
Moskva avfärdar misstankarna om rysk inblandning som grundlösa spekulationer, och lovar vedergällning.
Tyskland • Publicerad 4 december 2019
Polisens tekniker vid parken där en georgisk man sköts till döds i somras.
Polisens tekniker vid parken där en georgisk man sköts till döds i somras.Foto: CHRISTOPH SOEDER/AP/TT

Enligt tyska åklagare finns det tillräckligt med spår som pekar på att mordet på en georgisk man beställts av antingen Ryssland eller regionstyret i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Mannen, 40-årige Zelimchan Changosjvili, sköts på nära håll med två skott i huvudet, i parken Kleiner Tiergarten mitt på dagen. En rysk man greps kort därefter misstänkt för dådet.

Annons

Beslutet att utvisa två ryska diplomater har fattats sedan ryska myndigheter vägrat samarbeta i mordutredningen, enligt det tyska utrikesdepartementet.

"Trots upprepade och ihärdiga krav från högt uppsatta personer har ryska myndigheter inte samarbetat tillräckligt i mordutredningen", uppger utrikesdepartementet i ett uttalande.

Förbundskansler Angela Merkel understryker kritiken vid sitt besök i Watford i Storbritannien. Hon säger att hon ska tala med den ryske presidenten Vladimir Putin om utvisningen i samband med Natokonferensen, och konstaterar att Ryssland inte har varit behjälpligt, trots påstötningar i utredningen.

Federala åklagare som har hand om underrättelsefall har meddelat att de tagit över utredningen från polisen i Berlin.

"Grundlösa spekulationer"

Moskva reagerar starkt på beskedet att diplomaterna utvisas.

– Vi tvingas genomföra en serie vedergällningsåtgärder, säger en representant för det ryska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån AFP.

Ryssland anser att det handlar om helt grundlösa spekulationer. Innan nyheten om utvisningarna blivit känd, svarade Kremls talesperson Dimitrij Peskov på frågor om anklagelser om rysk inblandning.

– Jag tror inte att det finns seriösa misstankar (om inblandning från ryska myndigheter) och det kan inte finnas sådana, sade han vid en presskonferens tidigare på onsdagen.

– Det här haussas upp av tyska medier, men det betyder inte att det ligger något i detta.

Sämre relation

Mördade Changosjvili kom från en georgisk region med en stor tjetjensk minoritet och har tidigare stridit med tjetjenska rebeller mot Ryssland. När han sökte asyl i Tyskland sade han till handläggaren att han befarade att ryska myndigheter skulle se till att han blev mördad om han återvände till Ryssland.

Paralleller har dragits mellan mordet i Berlin och förgiftningen av den ryske ex-agenten Sergej Skripal i Storbritannien förra året. Det fallet ledde till att relationen mellan Storbritannien och Ryssland försämrades betydligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons