Annons

Jättar i bakvatten i EU:s vårprognos

De fyra största ekonomierna ligger alla bland de fem sämsta när det gäller tillväxten i EU.
Sverige ligger bara snäppet över – men får ändå uppskrivna siffror i EU-kommissionens vårprognos.
EU • Publicerad 7 maj 2019
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici granskar tillväxten i EU-länderna. Arkivfoto.
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici granskar tillväxten i EU-länderna. Arkivfoto.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

I den genomgång som presenterades på tisdagen spås en tillväxt för hela EU på 1,4 procent under 2019, och 1,2 procent för euroländerna.

Siffrorna är snäppet lägre än vid vinterprognosen i februari då man gissade på 1,5 procent för hela EU och 1,3 procent i eurozonen.

Annons

– Alla medlemsländer kommer att få tillväxt under 2019, betonar ändå finanskommissionären Pierre Moscovici på en presskonferens i Bryssel.

Tyskland och Italien

Minskningen beror inte minst på en kraftig förändring i Tyskland, där EU-kommissionen i februari trodde på 1,1 procent i tillväxt, men nu bara vågar sia om 0,5 procent. Siffrorna dras bland annat ner av minskad efterfrågan på tyska bilar i Kina.

Överlag går det trögt för de stora. BNP-mässigt är Tyskland störst i Europa, följt av Storbritannien, Frankrike och Italien. I EU:s tillväxtliga tillhör dock alla fyra just nu de fem sämsta.

Allra längst ner hamnar Italien, vars tillväxtsprognos i år skrivs ner från futtiga 0,2 procent till ännu futtigare 0,1 procent, jämfört med vinterprognosen.

Dessutom väntas den italienska statsskulden i år klättra upp till 133,7 procent av landets BNP – och 135,2 procent nästa år.

Bättre för Sverige

Sverige tillhör de länder där kommissionen nu räknar med en mer positiv utveckling, upp 1,4 procent i år, jämfört med en gissning på 1,3 procent i februari.

Sverige ligger ändå sexa från botten i EU när det gäller tillväxten.

"Tillväxten i Sverige väntas tydligt sakta av i år då den inhemska efterfrågan går ner, innan den tar fart en aning under 2020", heter det i kommissionens prognos.

Den svenska arbetslösheten beräknas i år landa på 6,4 procent medan statsskulden sjunker till 34,4 procent av BNP.

Störst tillväxt väntas i år i Malta (5,5 procent), före Polen (4,2), Irland och Slovakien (båda 3,8).

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons