Annons

Twittrande ungrare utkastad från EU-möte

Utvecklingen går bakåt, varnar EU-kommissionen om rättsstatsläget i Ungern och Polen.
Inte alls, tycker ungrarna – vars regeringstalesman avkrävs en ursäkt efter flitigt twittrande från ett stängt ministermöte i Bryssel.
EU • Publicerad 10 december 2019
Zoltan Kovács är statssekreterare för internationella kommunikationer och relationer och internationell talesman för Ungerns regering. Arkivfoto.
Zoltan Kovács är statssekreterare för internationella kommunikationer och relationer och internationell talesman för Ungerns regering. Arkivfoto.Foto: Lars Larsson/TT

Över 50 tweetar skickades i rask takt från regeringstalesmannen Zoltan Kovács inifrån tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.

De flesta bestod av sågningar av vad de övriga EU-länderna valde att ifrågasätta under ministrarnas diskussion om rättsstatsläget i Ungern.

Annons

"Svenskarna är som vanligt 'oroliga', men i stället för att fråga ger de som vanligt en föreläsning om demokrati. Löjligt: sedan när har något annat EU-land fått rätten att agera överhus för det ungerska parlamentet", skrev Kovács bland annat.

Utkastad

Kruxet var bara att mötesdiskussionen inte var offentlig. Och till sist fick ministerrådets nuvarande ordförandeland Finland nog.

Enligt uppgifter till finländska nyhetsbyrån STT begärdes en skriftlig ursäkt från Ungern, varpå talesmannen Kovács ombads lämna lokalen – vilket han å andra sidan redan gjort, enligt nyhetssajten EU Observer.

Utfrågningen av Ungern var ännu ett led i den utdragna process som de senaste åren pågått mot först Polen och sedan Ungern. I båda länderna har förändringar inom domstolsväsendet och situationen för massmedier väckt skarp kritik från såväl övriga EU-länder som EU-parlamentet och EU-kommissionen.

"Oåterkalleligt"

Och kritiken har inte direkt avtagit.

– Olyckligtvis har vi sett en negativ utveckling under de senaste veckorna och månaderna efter den senaste diskussionen om Polen och Ungern, konstaterade nye justitiekommissionären Didier Reynders på väg in till mötet.

Även EU-minister Hans Dahlgren (S) är oroad.

– Jag hoppas att de ungerska företrädarna lyssnar på de inlägg som görs här i dag. En del av det som bestäms nu i Ungern är faktiskt ganska oåterkalleligt. Det går inte att ändra tillbaka med ett enkelt parlamentsbeslut om det skulle bli en annan majoritet i parlamentet. Och då är det en allvarlig utveckling, säger Dahlgren i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons