1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Antisemitiskt motiv bakom skottdåd i Tyskland

Två människor har skjutits ihjäl i staden Halle i östra Tyskland. En gärningsman har gripits. Motivet tros vara antisemitiskt och högerextremt.
Skytten filmade dådet och lade ut videon på nätet.
Foto: 

Landets antiterroråklagare utreder morden. Inrikesdepartementet är tämligen säkert på att det utförts av en högerextremist. Förbundskansler Angela Merkel valde att markera sin avsky över dådet genom att besöka en synagoga i Berlin attentatskvällen.

Attacken genomfördes klockan tolv mitt på dagen: vittnen berättar att en gärningsman bar militära kläder och var utrustad med flera vapen vid attacken i stadsdelen Paulus. Enligt medieuppgifter är den misstänkte gärningsmannen 27 år och hyser sympatier för nazismen.

En man sköts till döds i en kebabrestaurang, uppger Halles polistalesperson Ralf Karlstedt. Ett andra offer var en kvinna, hon dödades på gatan i närheten av en synagoga.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ett ögonvittne berättar för public service-kanalen MDR hur en gärningsman sköt med två olika vapen mot restaurangdörren och sedan öppnade eld mot en ung kvinna som just stigit av spårvagnen. Mannen ska ha varit klädd i skyddskläder och hjälm. Han ska också ha kastat någon sorts sprängladdning mot dörren.

– Sedan sköt han minst en gång rakt in i lokalen. Mannen som stod bakom mig måste ha dött, säger ögonvittne.

Misstänkt dåd mot synagoga

En misstänkt gärningsman flydde från brottsplatsen i bil, men han kunde senare gripas av polis strax utanför staden. Polis säger att man försöker fastställa den gripnes identitet.

Ytterligare två personer skadades svårt och opererades under onsdagseftermiddagen för skottskador, uppger sjukhuskällor för nyhetsbyrån AFP.

Förutom dådet vid kebabrestaurangen rapporteras om en attack mot en synagoga i Halle samt skottlossning i grannstaden Landsberg, 15 kilometer från Halle.

Max Privorotzki, ordförande för den judiska församlingen i Halle, säger till tidskriften der Spiegel att två gärningsmän försökt tränga sig in i synagogan, där 70–80 personer befann sig. Vid angreppet slängde gärningsmannen en handgranat eller brandbomb över muren till en begravningsplats invid synagogan, uppger vittnen.

Polis misstänkte länge att det fanns ytterligare gärningsmän som flytt platsen, misstankarna tonades dock ned under eftermiddagen.

Dådet utfördes på fastehögtiden jom kippur, det judiska årets heligaste dag, som pågår i 25 timmar och som avslutas på onsdagskvällen.

"Högerextremt motiv"

Dödsskjutningarna hade troligen högerextrema motiv enligt inrikesminister Horst Seehofer.

"Utifrån det vi vet måste vi utgå från att det åtminstone var en antisemitisk attack", skriver Seehofer i ett uttalande och tillägger: "Enligt den federala åklagaren finns det tillräckligt med indikationer för ett möjligt högerextremt motiv."

Gärningsmannen filmade dådet och lade ut det på nätet, enligt organisationen Site som övervakar extremism på nätet.

Polisen uppger att man söker efter eventuellt fler misstänkta, som kan ha flytt från platsen i bil. Boende i området uppmanades efter dådet att hålla sig inomhus eller sätta sig i säkerhet på annat sätt, medan järnvägsbolaget Deutsche Bahn stängde av centralstationen.

"Rikets säkerhet"

Tysklands federala åklagare säger att våldsbrottet utreds på högsta nivå på grund av "fallets speciella betydelse. . .med våldshandlingar som påverkar rikets säkerhet".

– Vi har fruktansvärda nyheter från Halle. Jag hoppas verkligen att gärningsmannen eller gärningsmännen grips så snabbt som möjligt, sade förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Siebert som avbröt en presskonferens för att kommentera utvecklingen i Halle.

Borgmästaren i Landsberg säger till Reuters att två personer tilltvingade sig en bil i grannstaden till Halle.

Läs mer

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.

Borås

Hemvändare och semesterfirare – Landvetter vaknar till liv igen

Fler och fler ger sig iväg på semester och en del har lyckats ta sig hem efter att ha hamnat i lockdown utomlands.

Mark

Dömd för narkotikabrott jobbade på skola

Tidigare dömd för liknande brott: ”Det här känns inte bra.”