Annons

Strandade regeringssamtal i Tunisien

Regeringsförhandlingarna i Tunisien har strandat. Efter månader av samtal har parlamentet med klar majoritet röstat ner förre utrikesministern Habib Jemlis föreslagna kabinett.
Tunisien • Publicerad 11 januari 2020
Habib Jemli, som vill bli premiärminister, talar i Tunisiens parlament på fredagen.
Habib Jemli, som vill bli premiärminister, talar i Tunisiens parlament på fredagen.Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Den oberoende Jemli nominerades av det moderata islamistpartiet Ennahda, som fick flest röster men i inte egen majoritet i valet i oktober.

President Kaïs Saïed – som själv valdes i presidentvalet senare i oktober – har nu tio dagar på sig att hitta en ny kandidat som ska försöka bilda regering. Denne har då en månads tid att försöka bilda en regering, misslyckas detta blir det nyval.

Annons

Jemli sade i november att han skulle välja ministrar utifrån kompetens "utan hänsyn till politisk tillhörighet", vilket även näste premiärministeraspirant lär behöva göra för att blidka det splittrade parlamentet.

Ennahda har varit Tunisiens ledande parti sedan protester tvingade den forne, och nyligen avlidne, presidenten Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011. Men trots att partiet blev störst i förra årets parlamentsval fick de färre röster och platser i parlamentet än vid tidigare val.

Förtroendet för landets politiker är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utvecklingen sedan 2011. En kommande regering får ett tufft jobb att styra landet genom hög arbetslöshet och politisk oro i grannlandet Libyen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons