Annons

Trumps nya tullar kan hota svensk stålexport

USA återinför med omedelbar verkan tullar på stål och aluminium från Brasilien och Argentina, klargör president Donald Trump.
Den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret ser risk för ökad konkurrens som kan hota svensk export till den viktiga europeiska marknaden.
Ekonomi • Publicerad 2 december 2019
Robert Bergqvist är SEB:s chefsekonom. Arkivbild.
Robert Bergqvist är SEB:s chefsekonom. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
President Donald Trump säger att tullar återinförs på stål och aluminium från Brasilien och Argentina.
President Donald Trump säger att tullar återinförs på stål och aluminium från Brasilien och Argentina.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Trump skriver på Twitter att Brasilien och Argentina genomfört "en massiv devalvering" av sina valutor. Det slår mot amerikanska bönder, vars varor handlas i dollar och därför återinförs tullar på stål- och aluminium från Brasilien och Argentina, klargör presidenten.

Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret, säger till TT att en stor del av det brasilianska och argentinska stålet i stället kan komma att hamna i Europa, vars marknad är mycket öppen.

Annons

– Det här är ytterligare stål som inte kommer in på den amerikanska marknaden. Någonstans måste det ta vägen och då finns alltid risk för att det omdirigeras till den europeiska marknaden.

Ungefär åtta procent av den svenska stålexporten går till USA, och det drabbades när Washington i fjol införde 25-procentiga tullar på stål och aluminium från EU.

"Oerhört viktigt"

Europa är en mycket tyngre marknad för svenskt stål än vad USA är och står för ungefär två tredjedelar av exporten, påpekar Ternell.

– Den är oerhört viktig, säger han.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, håller med om att det sydamerikanska stålet kan komma att söka sig till Europa.

– När det införs tullar så försöker varorna alltid hitta nya vägar, säger han till TT.

Bergqvist pekar på att Trump i nästa års val behöver stöd av väljare i USA:s jordbruksregioner och därför väljer också presidenten att motivera sitt beslut om tullar med omsorg om bönderna.

– Jag tror att det är ett viktigt skäl till hans utspel.

Skylla på Fed

Trump attackerade också återigen centralbanken Federal Reserve (Fed) för att inte tillräckligt ha skyddat dollarn, stimulerat ekonomin eller sänkt styrräntan.

Bergqvist understryker att Trump, för att vinna valet, behöver kunna uppvisa en stark ekonomi, stark arbetsmarknad och en i alla fall hyfsad utveckling på börsen.

Annons

Trumps attacker mot Fed är också ett sätt att försöka skaffa sig politisk livförsäkring om någon eller flera av dessa förutsättningar inte uppfylls, säger Robert Bergqvist.

– Om konjunkturen och den ekonomiska utvecklingen blir sämre kommer han enkelt att kunna skylla på centralbanken.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons