Annons
Nyheter

Trumpanhängare protesterade mot karantän

Tusentals Trumpanhängare trotsade karantänsreglerna – för att protestera mot just karantänsregler. Och mot Michigans guvernör, från Demokratiska partiet, som infört dem.
USA • Publicerad 16 april 2020
Beväpnade milismedlemmar protesterar mot Michigans guvernör Gretchen Whitmer.
Beväpnade milismedlemmar protesterar mot Michigans guvernör Gretchen Whitmer.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Tusentals demonstranter blockerade trafiken i Lansing, huvudort i den amerikanska delstaten Michigan, i protest mot de stränga karantänsåtgärder som guvernören Gretchen Whitmer har infört.

Med över 27 000 bekräftade fall av covid-19 och närmare 1 800 döda är Michigan, som har ungefär lika många invånare som Sverige, en av de delstater som drabbats hårdast av virusutbrottet. Men protesten i går kväll handlade inte bara om synen på smittspridning utan hade även en tydligt politisk slagsida.

Annons

Missnöjesyttringen organiserades av en konservativ gruppering som står USA:s president Donald Trump nära. Och Whitmer är inte bara guvernör från Demokratiska partiet, hon är även en profilerad Trumpkritiker, sitter i ledningen för Demokraten Joe Bidens presidentvalskampanj samt är favorittippad att bli hans vicepresidentkandidat.

I anslutning till att de bägge debatterat virusåtgärder har presidenten twittrat att Whitmer "tagit sig vatten över huvudet" och "inte har en aning", rapporterar NBC.

I Lansing bar vissa demonstranter plakat där Whitmer jämfördes med Adolf Hitler. Andra bar, vilket är tillåtet enligt delstatens vapenlagar, pistoler och automatvapen.

Ett populärt slagord var "lock her up" – lås in henne – en fras som Trump gjorde till något av ett ledmotiv under sin valkampanj 2016, då riktad den mot dåvarande konkurrenten Hillary Clinton.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons