Annons

USA:s stödpaket fast i senaten – över 500 döda

Ett amerikanskt stödpaket värt många tusen miljarder kronor har strandat i senaten, samtidigt som antalet döda i landet stiger allt snabbare.
President Donald Trump beskriver virusbekämpningen som ett krig och har skickat nationalgardet till flera delstater.
Coronavirus • Publicerad 23 mars 2020
Folk köar utanför en butik strax innan den ska öppna i Springfield i Pennsylvania i helgen.
Folk köar utanför en butik strax innan den ska öppna i Springfield i Pennsylvania i helgen.Foto: Tim Tai/AP/TT
Den amerikanska flottans fartyg Mercy, här liggandes vid kaj i San Diego, skickas till Los Angeles för att hjälpa till att hjälpa till med coronakrisen.
Den amerikanska flottans fartyg Mercy, här liggandes vid kaj i San Diego, skickas till Los Angeles för att hjälpa till att hjälpa till med coronakrisen.Foto: AP/TT
USA:s president Donald Trump. Snett bakom honom står vicepresident Mike Pence som leder Vita husets insats mot coronaviruset.
USA:s president Donald Trump. Snett bakom honom står vicepresident Mike Pence som leder Vita husets insats mot coronaviruset.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Krispaketet – värt över hisnande 17 748 miljarder kronor – innehåller kontantstöd på motsvarande 12 000 kronor till privatpersoner samt nödlån för småföretagare, flygindustrin och andra branscher som nu befinner sig i fritt fall. I USA har över 550 människor dött i covid-19 och viruset finns i alla 50 delstater.

Demokraterna anser dock att näringslivsintressen sätts före arbetares bästa i hjälppaketet och vill att det skrivs om.

Annons

När en första omröstning hölls i senaten på måndagen kvarstod det dödläge som etablerats under helgen. 49 senatorer röstade för och minst 60 krävs för att få igenom lagstiftningen.

"Ni spelar spel"

Den republikanska majoriteten är med andra ord beroende av sina demokratiska kollegor.

– Landet står i brand och på er sida vill man spela politiska spel, sade den republikanske senatorn John Thune efter omröstningen enligt Reuters.

På den demokratiska sidan säger man sig vara nära en överenskommelse, med några tillägg med motkrav på företagen som tar del av pengarna.

– Ta ett djupt andetag. Vi kommer att få igenom det här förslaget, sade den demokratiske gruppledaren Chuck Schumer.

Förfarandet kompliceras ytterligare av att den republikanske Kentuckysenatorn Rand Paul testat positivt för coronavirus och isolerat sig. Ytterligare två senatorer, Mitt Romney och Mike Lee som båda är från Utah, är också i karantän eftersom de arbetat nära Paul de senaste dagarna, rapporterar public service-kanalen NPR.

Senaten har ännu inte utarbetat några regler för distansarbete så i nuläget måste omröstningar ske utan de tre republikanerna.

30 på äldreboende

Parallellt kommer nya tecken på att coronaviruset har ett grepp om USA. Provtagningar på ett äldreboende norr om Seattle i delstaten Washington visar att hela 30 personer där är smittade. Totalt har över 41 000 fall bekräftats i landet och mörkertalet antas vara stort.

Washington, tillsammans med New York och Kalifornien, är de värst drabbade delstaterna och de platser dit president Donald Trump sent på söndagen meddelade att han skickar nationalgardet för att stötta krishanteringen.

– I verklig mening är vi i krig, sade han.

Annons

De tre delstaterna kommer också att få sjukvårdsutrustning, som munskydd och handskar, och mobila sjukhus med tusentals vårdplatser. I förra veckan meddelade Vita huset att två av marinens jättelika sjukhusfartyg skickas till öst- respektive västkusten.

– Jag vill försäkra det amerikanska folket att vi gör allt vi kan varje dag för att bemöta och till slut besegra den här fruktansvärda, osynliga fienden, sade Trump.

Var tredje hemma

15 av USA:s 50 delstater har infört åtgärder för att minska smittspridning. Det är breda restriktioner, som att uppmana folk att stanna hemma, på andra vis begränsa rörligheten och tvinga företag som inte anses spela en viktig samhällsroll att hålla stängt.

Det innebär att åtminstone var tredje person i landet ska hålla sig hemma.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om stödpaketets värde.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons