Annons

Bestörtning i Sydamerika över Trumps tullar

USA kommer återinföra stål- och aluminiumtullar på Brasilien och Argentina, skriver president Donald Trump på Twitter. Beslutet motiveras med "en massiv devalvering" av ländernas valutor.
Brasiliens president Jair Bolsonaro ska försöka få Trump att ändra sig och Argentina ska börja förhandla med USA.
Ekonomi • Publicerad 2 december 2019
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
President Donald Trump säger att han fattat beslut om att med omedelbar verkan införa stål- och aluminumtullar på Brasilien och Argentina. Arkivbild
President Donald Trump säger att han fattat beslut om att med omedelbar verkan införa stål- och aluminumtullar på Brasilien och Argentina. ArkivbildFoto: Evan Vucci AP/TT

Enligt Donald Trump slår vad han kallar devalveringen av de båda ländernas valutor hårt mot USA:s bönder, vars varor handlas i dollar.

"Därför kommer jag med omedelbar verkan återinföra tullar på allt stål och aluminium som skeppas till USA från dessa länder", skriver Trump.

Annons

Jair Bolsonaro, som stött Trump politiskt och sökt närmare ekonomiska band till USA, säger till brasilianska Radio Itatiaia att han ska kontakta Trump och att han tror att denne kommer att lyssna.

– Jag ska ringa honom så att han inte straffar oss. . .  Vår ekonomi kommer i grund och botten från råvaror, det är det vi har. Jag hoppas att han förstår. . .  och jag är nästan säker på att han kommer att lyssna på oss, säger Bolsonaro.

"Oväntat" besked

I ett uttalande skriver också Instituto Aco Brasil, en branschorganisation för landets stålindustri, att den är bestört över Trumps besked. Enligt organisationen kommer tullarna i slutänden slå tillbaka mot amerikanska ståltillverkarna eftersom de är beroende av komponenter från Brasilien.

Argentinas produktionsminister Dante Sica säger att beskedet om tullarna var "oväntat" och att han ska söka dialog med Washington.

En talesperson för det argentinska utrikesdepartementet uppger att förhandlingar ska inledas om frågan med amerikanska utrikesdepartementet.

Donald Trump passade även på att uppmana USA:s centralbank Federal Reserve att vidta åtgärder för att förhindra att länder skor sig på att dollarn blivit starkare.

"Sänk räntorna & stimulera – Fed!", skriver han.

Under noll

Trump har vid upprepade tillfällen uppmanat Feds direktion att sänka styrräntan under noll, bland annat med hänvisning till att negativa styrräntor i andra länder och i eurozonen ger dessa länder en konkurrensfördel på världsmarknaden.

Feds nästa räntebesked kommer den 11 december.

Trump avstod tidigare i höst från att införa tullar på bilar och bildelar från Japan och EU, vilket då skulle ha skett med motiveringen att billiga varor från Japan och EU hotade USA:s nationella säkerhet.

Enligt den lagstiftning Trumps biltullar skulle ha baserats på passerades en deadline för att införa tullarna den 14 november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons