Annons

Trump hyllas för stöd till Hongkongprotester

Hongkongs demokratiaktivister visar sin tacksamhet till USA under demonstrationerna.
Anledningen är den lag som president Donald Trump skrivit under och som uttrycker landets stöd för regionens proteströrelse.
Hongkong • Publicerad 1 december 2019
"President Trump – låt oss göra Hongkong stort igen" löd ett av budskapen på demonstranternas plakat under söndagen. Parollen anspelar på Donald Trumps slogan "Låt oss göra USA stort igen" från det amerikanska presidentvalet 2015.
"President Trump – låt oss göra Hongkong stort igen" löd ett av budskapen på demonstranternas plakat under söndagen. Parollen anspelar på Donald Trumps slogan "Låt oss göra USA stort igen" från det amerikanska presidentvalet 2015.Foto: Vincent Thian/AP/TT

"President Trump, snälla frigör Hongkong". Bland de hundratals demonstranter som samlats för protester mot Fastlandskinas inblandning i Hongkong bär många budskap riktade mot den amerikanske presidenten.

Tidigare i veckan skrev Trump under två lagar som bland annat innebär att USA en gång om året ska bedöma om Hongkong är tillräckligt självständigt för att kvalificera sig för särskild handelsstatus – en status som är viktig för stadens roll som finansnav. Innan han skrev under lagen hade Donald Trump sagt att han stödjer demonstranterna i Hongkong.

"Ondskefulla avsikter"

Annons

Kinas reaktion på lagpaketet har hittills varit betydligt mer kritisk. I ett uttalande från Kinas utrikesdepartement har det beskrivits som ett bevis på "USA:s ondskefulla avsikter".

Efter flera veckor med stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har den snart avslutade veckan gått förhållandevis lugnt till. Ledare för proteströrelsen har dock lovat att kampen ska fortsätta.

Framgång i lokalvalet

Nästa helg väntas flera demonstrationer, bland annat en som arrangeras av organisationen Civil human rights front som låg bakom en miljonhövdad manifestation i juni, då rörelsen var i sin linda.

Sedan dess har protestyttringarna avlöst varandra och stödet för demonstranterna har omvandlats till politiskt inflytande. Nio av tio platser som stod på spel i förra helgens lokalval vanns av kandidater som står nära demokratirörelsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons