Annons
Nyheter

Tre kineser dödade i attack vid Kongogruva

Kongo-Kinshasa • Publicerad 6 april 2020
En gruva i Kongo-Kinshasa – dock inte i den del av landet där de tre kinesiska medborgarna ska ha dödats. Arkivbild.
En gruva i Kongo-Kinshasa – dock inte i den del av landet där de tre kinesiska medborgarna ska ha dödats. Arkivbild.Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Tre kinesiska medborgare har skjutits ihjäl i ett gruvområde i Kongo-Kinshasa, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Attacken skedde i lördags i Ituriprovinsen i de nordöstra delarna av landet, som gränsar till Uganda och Sydsudan. Den kinesiska nyhetsbyrån nämner inget om vilken gruva det handlar om eller vilket företag som driver den.

Annons

I Kongo-Kinshasa finns många stora koboltgruvor, som ägs av utländska företag. Kobolten används bland annat i batterier. Men de största koboltgruvorna ligger i sydvästra Kongo-Kinshasa – alltså långt från den plats där attacken skedde.

Kinesiska gruvföretag har gjort stora investeringar i Kongo-Kinshasa, trots stora säkerhetsrisker. Den kanadensiska guldgruvjätten Banro Mining avbröt förra året sitt arbete i landet på grund av upprepade attacker från beväpnad milis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons