Annons

Tre åtalas efter mord på Kirunabo

I slutet av juli försvann en 29-årig man i Kiruna, som först flera veckor senare hittades död i skogen nära Parakka sydöst om i Kiruna.
Nu åtalas tre män för mord och brott mot griftefriden.
Brott • Publicerad 5 december 2019
Tre åtalas för mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.
Tre åtalas för mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Enligt åtalet har de tre männen "tillsammans och i samförstånd" mördat 29-åringen den 27 juli i år, i en lägenhet i Kiruna. I andra hand yrkar åklagaren på att männen ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Efter att 29-åringen dött har männen "skymfligen behandlat" kroppen genom att packa in den i tyg, och sedan med bil transporterat den till ett område runt övre Parakka i Kiruna kommun. Där grävdes kroppen ned, sedan försökte gärningsmännen bränna den.

Annons

"Alla tre misstänkta har vidgått delaktighet i det våld som lett till mannens död. Två av männen har dessutom erkänt brott mot griftefrid", säger vice chefsåklagare Anna Bergström i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

De tre var först häktade misstänkta för människorov, men när den döde hittades drygt nio mil utanför Kiruna i mitten av augusti ändrades brottsrubriceringen.

Bland bevisningen finns bland annat blodrester från offret i en bil som tillhör en av de åtalade och övervakningsfilmer från en mack när två av de åtalade köper diesel som enligt åklagaren skulle användas för att bränna kroppen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons