1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tomas Ledin gör sommarturné – "nådens sommar"

Få saker skriker "sommar!" så mycket som ett publikhav på en Tomas Ledin-konsert. Nu dammar artisten av sina klassiska hits på en efterlängtad turné genom landet.
Tomas Ledin åker på sommarturné och lovar att spela de klassiska hitsen. Turnén startar i Helsingborg och avslutas i Göteborg.
Foto: Jessica Gow/TT
Tomas Ledin har spelat ihop med samma band i 20 år.
Foto: Jessica Gow/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Tomas Ledin längtar efter att få möta sin publik efter en paus från rampljuset.
Foto: Jessica Gow/TT
Tomas Ledin och bandet repeterar inför spelningen på Nalen. De ska spela hela albumet "Tillfälligheternas spel" från början till slut.
Foto: Jessica Gow/TT

Sommaren må vara kort men Tomas Ledin kommer, trots det, att hinna göra en sommarturné. Senast musikern och textförfattaren besökte landets stora scener var 2015 och att han nu får chansen igen är inget han tar för givet.

– Jag är väldigt glad att jag får möjlighet att göra det här i sommar, därav namnet på turnén – "En nådens sommar". Tänk att man får uppleva det en gång till, säger han.

Turnén, som ska innehålla alla klassiska hits, sträcker sig över två månader och startar i Helsingborg den 25 juni. Det är inte första gången som Tomas Ledin river av en premiär i Helsingborg.

– Jag har aldrig bott där men det är ändå lite hemma på något sätt. Alla "Rocktåg" jag gjorde hade premiär där och genom åren har jag gjort många turnépremiärer just i Helsingborg. Jag känner mig väldigt uppskattad där, säger han.

Närheten till publiken

Innan det är dags för Tomas Ledin och bandet att inta de stora scenerna i Sommarsverige väntar en intim spelning på Nalen i Stockholm. Under kvällen kommer han att spela igenom albumet "Tillfälligheternas spel" från början till slut med publikfavoriter som "En del av mitt hjärta" och "Hon gör allt för att göra mig lycklig".

– Jag har ju spelat in drygt ett 20-tal studioalbum men just det här albumet är ett av dem som jag tycker allra mest om och som jag är mest stolt över. Det är ett viktigt album i min artistkarriär, säger Tomas Ledin.

Att vara tillgänglig för sin publik har alltid varit viktigt för honom och sedan några år tillbaka finns han också, från början något motvilligt, tillgänglig på sociala medier. Nu förstår han poängen och uppskattar möjligheten till snabb respons. Det senaste han laddade upp på Instagram är en svartvit gruppbild på sig själv och sitt band – samma band som han har spelat ihop med i 20 år.

– Jag är otroligt glad över att få göra det här med just det här gänget. Vi har ju hållit ihop och gjort mycket genom åren. Och det är roligt att svänget förändras med tiden, säger han.

Tillbaka efter paus

Efter en sedvanlig paus på nästan två år är det snart tid för artisten att möta sin publik i verkligheten igen. Att ta pauser ingår i hans arbetssätt och de senaste 30-åren har det nästan blivit som en rutin.

– Jag gjorde det misstaget i början av 80-talet att jag bara jobbade, jobbade, jobbade. Studio, turné, skriva, studio, turné och det blir väldigt syrefattigt, säger han.

Fördelarna är många tycker Ledin. Den mest uppenbara – att hitta tillbaka till lust och sug igen – visade sig så fort repetitionerna med bandet drog i gång. Nu längtar han efter att få återförenas med sin publik.

– Det är därför jag spelar. Att få vara med och skapa en lycklig kväll för sina medmänniskor som sluter upp. Jag kan inte tänka mig att göra något bättre med min tid. Det är en ynnest, säger han.

Läs mer

Sport

Trots dominans – förlust för Brämhult

Div II Västra Götaland, Dam: Brämhult–Älvsborg

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs nya succé: ”En av allsvenskans hetaste”

Drömmålet räckte till vinst borta mot Östersund.

Sport

Toarpsalliansen pulveriserade Kinna

Dam, Div IV Södra: Kinna–Toarpsalliansen

Sport

TV: Se Jesper Karlssons superträff här

Elfsborg gjorde 1–0 på en hörna i början av den andra halvleken mot Östersund.

Explosionen i Libanon

Pizzerian vill hjälpa drabbade i Beirut – skänker dagskassa

"Det är nu de här människorna behöver hjälp. Det är nu det är katastrof.”

Elitlägret

Lista: Alla lokala spelare på elitlägret sedan 1996

Cirka 400 namn: ✓ Utlandsproffsen ✓ A-landslagsspelarna ✓ Anfallaren som hoppade av och blev skyttekung i sexan