Annons

Tokarczuk besökte Rinkeby

En rörd Olga Tokarczuk, författare och Nobelpristagare i litteratur, mötte traditionsenligt ungdomarna på Rinkeby bibliotek.
Litteratur • Publicerad 11 december 2019
Olga Tokarczuk, Nobelpristagaren i litteratur 2018, träffar barn på Rinkeby bibliotek.
Olga Tokarczuk, Nobelpristagaren i litteratur 2018, träffar barn på Rinkeby bibliotek.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Barnen samtalade med Olga Tokarczuk, Nobelpristagaren i litteratur, på Rinkeby bibliotek.
Barnen samtalade med Olga Tokarczuk, Nobelpristagaren i litteratur, på Rinkeby bibliotek.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Olga Tokarczuk besöker traditionsenligt Rinkeby bibliotek.
Olga Tokarczuk besöker traditionsenligt Rinkeby bibliotek.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Olga Tokarczuk tar emot ett porträtt av sig själv målat av Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi, under sitt besök på Rinkeby bibliotek.
Olga Tokarczuk tar emot ett porträtt av sig själv målat av Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi, under sitt besök på Rinkeby bibliotek.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eleverna hälsade som brukligt henne välkommen på flera olika språk. Uppe på den lilla scenen räckte Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi över ett porträtt som de hade målat av Tokarczuk, med orden "Jag hoppas att du kommer ihåg oss".

– Jag saknar ord för att beskriva vad jag känner nu, sade en känslosam Nobelpristagare, som berättade att hon skulle hänga tavlan i sitt hus i Polen.

Annons

En av eleverna passade på att fråga hur det känns att ha fått priset.

– Jag vet inte. Det är bara två månader sedan de tillkännagav det och jag har hela tiden haft saker att göra. Jag behöver tid, när jag kommer hem ska jag försöka vänja mig vid det faktum att jag är en Nobelpristagare, svarade Tokarczuk.

Tidigare sades det att hon inte skulle komma till Rinkeby, men författaren skrev själv på Facebook att det var ett missförstånd.

Det hör till traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker elever i Rinkeby, där skolelever i stadsdelen läser och arbetar med verk av årets pristagare.

I år valde dock Nobel i Rinkeby och dess initiativtagare Gunilla Lundgren att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons