Annons

Boende i Idlib: Eldupphöret var bara en lögn

Det dröjde bara två dygn innan syriska styrkor och ryska bombplan bröt eldupphöret i den rebellkontrollerade Idlibprovinsen i Syrien. Civila har dödats.
Syrien • Publicerad 16 januari 2020
Den syriske läraren och aktivisten Abdulkafi Alhamdo tillsammans med dottern Lamar 2018. I handen håller han en lapp som uppmanar till sympati med Idlib. Arkivbild.
Den syriske läraren och aktivisten Abdulkafi Alhamdo tillsammans med dottern Lamar 2018. I handen håller han en lapp som uppmanar till sympati med Idlib. Arkivbild.Foto: Privat/TT
I onsdags attackerades orten Ariha i Idlib i ett flyganfall.
I onsdags attackerades orten Ariha i Idlib i ett flyganfall.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

I över en månad har det regnat bomber och artilleri över städer och byar i Idlibprovinsen i norra Syrien. Avtalet om eldupphör, som Ryssland och Turkiet förhandlade fram, innebar dock en viss lättnad för den hårt prövade befolkningen som i en del områden har utsatts för nästan daglig beskjutning.

Men efter bara två dygn var bombflygplanen tillbaka.

Civila offer

Annons

Flera rebellkontrollerade städer attackerades i onsdags. Minst 18 civila dödades när syriska och ryska styrkor bland annat slog till mot en marknad i staden Idlib, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under natten till torsdagen har den regimkritiske aktivisten och läraren Abdulkafi Alhamdo legat vaken med sin fru och två barn och lyssnat på ljuden från bombningarna runt staden Daret Azzeh där de bor.

– Ingen i familjen kunde sova, det var fruktansvärt, säger han till TT i ett ljudmeddelande.

– Det fanns aldrig något eldupphör att tala om. Det handlade bara om lögner från Ryssland, Bashar al-Assad och Turkiet. Alla ljuger.

Bashar al-Assad är Syriens president och han får stöd av Ryssland i kriget.

"Helvetet kommer"

Den pågående offensiven har främst riktat sig mot södra delarna av provinsen och det har varit relativt lugnt runt Daret Azzeh, som ligger på landsbygden i ett område som innefattar norra Idlib och västra Aleppo, de senaste månaderna, enligt Alhamdo.

– Men nu är det nog snart vår tur. Under morgonen har himlen varit full av stridsplan och drönare. Helvetet kommer, säger han.

– Människor dör hela tiden i Idlib, marken fylls av söndertrasade kroppar. Och alla är rädda, rädda, rädda.

Under natten rasade intensiva strider mellan regeringstrogna styrkor och jihadistgrupper. Regimstyrkorna har blicken vänd mot provinsens näst största stad, Maaret al-Numan och befinner sig runt sju kilometer därifrån, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Flyr igen

Den största delen av Idlib kontrolleras av den al-Qaidakopplade extremistgruppen Hayat Tahrir al-Sham, men turkiskstödd milis finns också i området.

I Idlib bor många civila som har redan har lämnat strider i andra delar av Syrien bakom sig. Och sedan regimens nya offensiv för att återta området inleddes i början av december har omkring 350 000 människor flytt inom provinsen, enligt FN-organet Ocha.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons