Liga kan ha lurat 500 äldre på pengar

Brott Artikeln publicerades
Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, under presskonferensen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, under presskonferensen.

Ligan misstänks ha lurat äldre människor på runt en halv miljon kronor via telefonbedrägerier.

En summa som antagligen lär växa.

Männen, som är i åldern 25–35 år, har anhållits misstänkta för ett tjugotal fall av grova bedrägerier och försök till samma brott. De greps efter tillslag mot sju adresser i Malmö på måndagsmorgonen.

De utsatta är äldre i åldern 75–80 år över hela Sverige.

– Från Jukkasjärvi i norr till Falsterbro i söder. Det är inte bara riktat mot äldre i vår region, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd.

"Tömma deras konton"

Det handlar om så kallade vishing-bedrägerier över telefon.

– De har ringt upp brottsoffren och uppgett att de är från en bank eller kreditinstitut. De har förmått dem att lämna över uppgifter till bankdosa eller bank-id och därmed kunnat tömma deras konton, säger Stenkula.

Under december och januari har det kommit in flera larm i Skåne, Halland och Blekinge om att äldre människor har blivit rånade i sina hem efter att personer har uppgett sig för att vara poliser. De fem som nu har gripits i Malmö verkar dock inte ha haft detta tillvägagångssätt.

– Inte som vi ser just nu. Vi har tre häktade i andra ärenden kopplade till falsk polis, men vi får se vad som kommer fram i utredningen. De här har, såvitt vi vet, inte gjort några hembesök, säger Stenkula.

I mitten av mars i fjol höll polisen i region Syd en presskonferens och berättade att de slagit till mot fyra liknande bedrägerinätverk i Malmö. Då uppgav polisen att äldre svenskar har lurats på 300 miljoner kronor sedan 2017 av människor som är grovt kriminella.

Unga som målvakter

– Det är personer som är dömda för vålds- och narkotikabrottslighet, som har sett en lukrativ kriminellverksamhet som ger snabba pengar genom att man utför den här typen av vishing-bedrägerier, säger Petra Stenkula.

Även ungdomar blir offer för nätverken. Unga får agera så kallade målvakter och ta emot pengarna i ett första läge – ofta utan att veta om brottsplanen – och kan då bli misstänkta för penningtvättbrott.

– De riskerar förstöra starten på sitt vuxna liv, säger Petra Stenkula.

Fakta

Fakta: Det här är "vishing"

"Vishing" – bankbedrägerier över telefon – blev ett känt fenomen under hösten 2017.

Det innebär att de drabbade, som ofta är äldre personer, rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank eller kreditinstitut och vill ha tillgång till olika bankkoder eller inloggningsuppgifter. Syftet är att lura till sig pengar.

Den drabbade luras att lämna ifrån sig en svarskod från en bankdosa eller logga in på mobilt bank-id under samtalet.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Det här är "vishing"

• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

• Använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående för att spärra ditt konto. Polisanmäl därefter alltid.

• Det är inte alltid självklart att du kan få tillbaka pengar som försvunnit genom "vishing". Olika banker har olika regler, och du kan anses skyldig för att du varit oaktsam med dina koder.

Källa: Polisen

Visa mer...