Annons
Nyheter

Tillfällig föräldrapenning om skolor stängs

Coronaviruset • Publicerad 15 april 2020
Om skolorna stängs ska föräldrar kunna få tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sina barn. Arkivbild.
Om skolorna stängs ska föräldrar kunna få tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sina barn. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Skulle skolor stängas på grund av virussjukdomen covid-19 ska föräldrar få vidgade möjligheter till tillfällig föräldrapenning, förslår socialdepartementet i en promemoria.

Regeringen har inte beslutat att stänga skolor, men det kan bli aktuellt om smittspridningen motiverar det.

Annons

Om en skola helt eller delvis stänger kan föräldrar, som måste vara hemma från jobbet för att ta hand om barn, ansöka om tillfällig föräldrapenning. Ersättningen blir något lägre än vanlig tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn.

Regeringen vill införa möjligheten i en ny förordning som träder i kraft den 25 april. Förslaget gäller föräldrar med barn som normalt deltar i verksamheter enligt skollagen, till exempel förskola, grundskola, fritidshem och specialskola.

Remissrundan blir mycket kort. Redan på torsdagen vill socialdepartementet ha in svaren från drygt 20 tillfrågade instanser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons