Annons

Tidsbestämt straff för mördare överklagas

Brott • Publicerad 13 december 2019
Örebro tingsrätt har beslutat att Tony Olsson (numera Byström) ska få sitt straff tidsbestämt. Åklagaren har lämnat in en överklagan. Arkivbild.
Örebro tingsrätt har beslutat att Tony Olsson (numera Byström) ska få sitt straff tidsbestämt. Åklagaren har lämnat in en överklagan. Arkivbild.Foto: Pavel Koubek/TT

Tony Olsson, en av de dömda för Malexandermorden, har fått sitt livstidsstraff omvandlat till 35 års fängelse. Men åklagaren Karin Lindell överklagar beslutet.

"Frågan om omvandling är för tidigt väckt", skriver hon i sitt överklagande enligt Aftonbladet.

Annons

Åklagaren skriver även att Tony Olsson "har flera mycket tunga riskfaktorer för återfall i brottslighet. Han har tidigare bedömts uppfylla kriterierna för en antisocial personlighetsstörning med psykotiska drag och har beskrivits som uttalat manipulativ".

Örebro tingsrätt beslutade i slutet av november att Olsson skulle få sitt straff tidsbestämt till 35 års fängelse. Som tidigast skulle han då kunna släppas fri om fyra år.

Han dömdes 2000 till livstids fängelse efter polismorden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl på nära håll med sina egna tjänstevapen. Han har flera gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men då fått nej.

Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, även de dömda för samma mord, har tidigare fått avslag när de ansökt om att få tidsbestämda straff.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons