Annons

Tidningen portas efter kontroversiell rubrik

En artikel som hyllar mångfald – men en kontroversiell rubrik med rasistiska anspelningar. Den italienska tidningen Corriere dello Sport har fått hård kritik för torsdagens förstasida.
Nu portas tidningen från Romas och Milans träningsanläggningar fram till januari.
Fotboll • Publicerad 5 december 2019
Corriere dello Sports förstasida.
Corriere dello Sports förstasida.Foto: Fabio Polimeni/AP/TT
Chris Smalling. Arkivbild.
Chris Smalling. Arkivbild.Foto: Riccardo Antimiani/AP/TT
Romelu Lukaku. Arkivbild.
Romelu Lukaku. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

"Vi menar att spelare, klubbar, supportrar och medier måste stå tillsammans i kampen mot rasism inom fotbollen och vi har alla ett ansvar att välja våra ord med omsorg", skriver Roma i ett uttalande på sin hemsida om beslutet att bannlysa Corriere dello Sport under resten av året.

I artikeln, som publicerades på torsdagen, hyllar Corriere dello Sport spelarna Chris Smalling och Romelu Lukaku för att de står upp mot rasism inom fotbollen. De båda var tidigare lagkamrater i Manchester United men anlände till Roma respektive Inter i somras och ställs mot varandra i fredagens stormöte mellan klubbarna i Milano.

Annons

Men på grund av en kontroversiell förstasida med ett montage på de två svarta spelarna under rubriken 'Black Friday' fick publiceringen motsatt effekt. Många menade i stället att Corriere dello Sport anspelar på rasism – och det i ett land som har brottats med otaliga rasistiska incidenter bara under hösten.

"Skäms"

En som inte är nöjd med publiceringen är Romelu Lukaku som på sociala medier menade att det var den dummaste rubrik han läst i hela sin karriär.

– Han är såklart inte glad. Jag skäms över en sådan rubrik som italienare, säger Lukakus agent Federico Pastorello till Sky Sports.

– Som agent försöker du skydda dina klienter från detta enorma problem för det handlar inte bara om en tidning, det är ett problem som finns i arenorna, på sociala medier och på gatorna, fortsätter han.

"Okänsligt"

Även Chris Smalling kommenterade den kritiserade förstasidan på sociala medier.

"Det som inträffade i morse var fel och väldigt okänsligt", skrev mittbacken bland annat på Twitter.

Corriere dello Sport försvarar å sin sida publiceringen som man menar har feltolkats.

"Det är en oskyldig artikel som har förgiftats. Artikeln hyllar mångfald och om du inte förstår det är det för att du inte kan förstå", skriver redaktören Ivan Zazzaroni på tidningens webbplats.

Förstasidan kommer mindre än en vecka efter att alla klubbar i den italienska högstaligan i ett gemensamt brev uppmanade till nationell debatt kring landets problem med rasism inom fotbollen.

"Vi måste öppet erkänna att vi har seriösa problem med rasism. Och det är problem vi inte har gjort tillräckligt mycket för att bekämpa", skrev klubbarna bland annat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons