1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Thunberg: Vi seglar hem!

Greta Thunberg har lämnat USA:s fastland och är på väg mot klimatkonferensen COP25 i Spanien.
"Vi seglar hem!," skriver Greta Thunberg på Twitter tillsammans med en bild på den knappt 15 meter långa katamaranen hon ska färdas över Atlanten med.
Greta Thunberg, här under en klimatdemonstration i Vancouver, Kanada, i oktober, ska segla över Atlanten på en katamaran.
Foto: Melissa Renwick/AP/TT

När COP25 bytte kontinent fick Greta Thunberg ändra sina resplaner. En jakt på lämpligt transportmedel över Atlanten har nu gett resultat i katamaranen "La Vagabonde", som om allt går bra anländer till Portugal för vidare transport till Spanien och Madrid.

– Mötet i Madrid är otroligt viktigt och jag hoppas att jag hinner fram i tid. Men vår huvudsakliga målsättning nu är att ta oss över havet på säkrast möjliga sätt. Oavsett om jag är på plats eller inte så kommer det att vara många andra aktivister på COP25 med samma budskap som jag har, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter.

Youtube-båt

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Med sig på resan har Thunberg den brittiska seglaren Nikki Henderson, sin pappa Svante Thunberg och de två australier, Riley Whitelum och Elayna Carausu, som reser jorden runt på katamaranen tillsammans med sin elva månader gamla son.

"Jag frågade på sociala medier om någon kunde hjälpa mig att hitta transport tillbaka till Europa. Det är naturligtvis inte lätt att hitta en båt som är redo att segla över Nordatlanten i november. Men det är fantastiskt att se hur många som var villiga att hjälpa till, som Riley, Elayna och Nikki. Genom att segla vill jag ännu en gång belysa det faktum att det är nära nog omöjligt att leva hållbart i dagens samhällen", säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Vänder hem

Det australiska paret Whitelum och Carausu försörjer sig på sina Youtube-filmer där de dokumenterar livet på båten, något som deras betalande prenumeranter tar del av. Familjens Youtube-kanal har drygt en miljon följare och paret har korsat Atlanten två gånger tidigare, enligt DN.

– Det är hemtrevligt här med krukväxter och teckningar på väggarna. Jag ser fram emot att komma ut på havet igen. Det enda som kan bli jobbigt är att det nog blir kallt, säger Thunberg till tidningen.

I en intervju med nyhetsbyrån AFP säger hon att hon hoppas kunna hinna i tid till COP25, som hon har fått en inbjudan till.

– Sedan åker jag hem, tror jag, säger hon.

COP25 skulle egentligen hållas i Chile mellan den 2 och 13 december. Men landet avsade sig värdskapet på grund av den senaste tidens oroligheter. Spanien erbjöd sig snabbt att ta över mötet på samma datum.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.