Annons

Thunberg och Abiy Ahmed hetast inför fredspris

En svensk 16-åring? En afrikansk premiärminister? Eller blir det en organisation igen?
Gissningarna om Nobels fredspris är återigen många – men med Greta Thunberg och Abiy Ahmed som klara favoriter på förhand.
Nobelpriset • Publicerad 10 oktober 2019
Blir det Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister, eller...
Blir det Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister, eller...Foto: Francisco Seco/AP-TT

Den skolstrejkande klimataktivisten Thunberg har redan fått mängder av priser under året som gått och är storfavorit bland spelbolagen.

Fast i utdelarlandet Norge tvivlas det starkt.

Annons

– Extremt osannolikt, säger exempelvis Henrik Urdal från det norska fredsforskningsinstitutet Prio, som årligen brukar ranka de mest troliga fredspristagarna.

Men han lägger också in en brasklapp.

– Det enda sättet jag kan tänka mig att det skulle ske på är om hon delar priset, precis som Malala, säger Urdal till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till pakistanskan Malala Yousafzai, som var 17 år när hon delade 2014 års pris med indiern Kailash Satyarthi.

Inte heller Nobel-historikern Asle Sveen tror på svenskan.

– Vad som talar emot henne är att hon bara är 16 år, säger Sveen till AFP.

Etiopisk fred?

Att kampen mot klimatförändringarna mycket väl kan komma att prisas är det ändå många som tror. Gräsrotsorganisationer som Fridays for Future eller Youth for Climate Action nämns i spekulationerna, liksom FN:s klimatpanel IPCC – även om den redan fått priset en gång, tillsammans med USA:s förre vicepresident Al Gore 2007.

Annars tillhör också Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed favoriterna, om den norska Nobelkommittén vill belöna ett mer traditionellt fredsskapande.

– Fredsavtalet (i fjol) har avslutat en lång konflikt med Eritrea och han är väldigt populär för att ha ordnat det och han driver igenom demokratiska reformer internt, säger Asle Sveen till nyhetsbyrån Reuters.

Flyktinghjälp?

Bland de politiker som nämns inför fredspriset finns även grekiske ex-premiärministern Alexis Tsipras och nordmakedonske Zoran Zaev för det avtal som avslutade den långvariga striden om Nordmakedoniens namn.

I fjol gick fredspriset till kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiskan Nadia Murad från Irak, då Nobelkommittén valde att hedra kampen mot sexuellt våld i krig.

Annons

Kanske är det nu dags att prisa FN:s flyktingorgan, UNHCR, eller några andra som arbetar med flyktingar – ett tema som varit ständigt aktuellt de senaste åren.

Fast allra mest pratas det om klimatet och Greta Thunberg.

– Jorden kommer att överleva miljökrisen, men det är inte säkert att människorna gör det. Att kämpa för miljön är också att förebygga konflikter, säger Alfredo Zamudio på norska Nansen Fredssenter till nyhetsbyrån NTB.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons