Textilsortering i Malmö - världens första

Miljö • Publicerad 11 juli 2019
Världens första automatiserade textilsorteringsanläggning placeras i Malmö.
Världens första automatiserade textilsorteringsanläggning placeras i Malmö.Foto: Jessica Gow/TT

Från och med nästa sommar ska världens första automatiserade textilsorteringsanläggning i industriell skala sättas i gång i Malmö, rapporterar .

Enligt siffror från Naturvårdsverket återvinns i dag 7 000 ton av de nästan 140 000 ton nya textiler som årligen kommer in på den svenska marknaden. Omkring 8 kilo textiler per person hamnar varje år i det blandande avfallet som förbränns.

– För att mer effektivt kunna sortera de mängderna textilavfall som inte kan återanvändas och som inte lämpar sig för fiber till fiber- återvinning krävs automatiserade sorteringsprocesser, säger Maria Elander, projektledare på IVL svenska miljöinstitutet till tidningen.

Totalt har 21 parter deltagit i projektet. Det finansieras med en kostnad på 22 miljoner kronor genom innovationsmyndigheten Vinnova.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.