Annons

Terrorexpert: Flykten är en varningssignal

Uppgifterna om att hundratals anhöriga till IS-anhängare har flytt från ett läger i Syrien är en varningssignal, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Syrien • Publicerad 13 oktober 2019
Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Susanna Persson Öste /TT

Under söndagen uppgavs att anhöriga till utländska IS-anhängare lyckats fly från ett läger i Ain Issa. Det rör sig om kvinnor som stödjer IS och deras barn, enligt uppgifter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrationsdepartementet i kurdstyrda nordöstra Syrien, säger till Expressen att de flesta som har rymt kommer från Europa, inklusive Sverige och Norge.

En varningssignal

Annons

Söndagens massrymning är en varningssignal, konstaterar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Om hela al-Hol-lägret faller och fångarna överges helt. Då är det ett mycket större problem. Då blir det helt andra säkerhetsdimensioner, säger han.

I lägret al-Hol hålls tiotusentals personer fångna.

Uppgifterna om hur som har flytt går isär. Enligt SOHR är det ett hundratal personer. Syrisk-kurdiska företrädare uppger däremot en högre siffra, närmare 800 personer.

"Svårt att verifiera"

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanösternprogram, säger att det är svårt att säga hur många som har flytt.

– Det här är händelser som inträffar nu. Det är väldigt svårt att få någonting verifierat när det har hänt i en krigszon för bara en stund sedan.

Han säger att i och med att USA har dragit tillbaka trupper har IS blivit mer aktiv. I fredags skedde ett attentat i staden Qamishli. IS har tagit på sig dådet.

– Risken för nya attentat och att de kommer att exploatera eventuella maktvakuum som uppstår är stor. Det visar att utöver IS-fångarna finns sovande celler som tar tillfället i akt att skapa oreda.

Fredrik Gunér/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons