1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ternheim om LA-livet: Inte så glamouröst

Inte ens solskensdränkta stränder i änglarnas stad kunde få Anna Ternheim att komma bort från sin mörka skandinaviska ton.
Nu är hon tillbaka med nya lågmälda poplåtar om kärlek.
Anna Ternheim är aktuell med ett nytt album. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT

På nya "A space for lost time” vill Anna Ternheim att lyssnaren ska "föras bort i sina egna tankar, komma in i en annan värld".

– Jag trodde att skivan skulle få en ljusare prägel eftersom den spelades in i Los Angeles. Jag hade en tanke om att få in lite americana eller singer-songwriter, säger Anna Ternheim per telefon.

Hon befinner sig i Hamburg för en smygpremiär av höstturnén, som bara stannar på fem orter i Sverige.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hon fortsätter sin tankegång.

– Jag tycker att den fortfarande har den där mörka, skandinaviska tonen i sig. När man lyssnar känns det inte som ett gigantiskt kliv från vad jag har gjort innan.

Slapp sitta själv

Det har gått 15 år sedan Anna Ternheim släppte sitt första album, ”A space for lost time” blir hennes sjunde. Många av låtarna på den nya plattan är skrivna tillsammans med Björn Yttling, producenten som även är känd för att vara mellannamnet i indiepopgruppen Peter Bjorn and John.

– Det gav mig jättemycket energi, jag har ju suttit själv i alla år. Sedan var inspelningen knepigare, som det brukar bli på varje skriva. Man vet inte innan var problemen kommer att uppstå, säger hon.

Hon berättar att det blev en balansgång mellan det minimalistiska och att ändå göra låtarna rättvisa.

– Jag hade tänkt mig någonting mer avskalat, sedan kändes det som att det inte nådde hela vägen. De är poplåtar, de mår bra av trummor och arrangemang, att få växa sig lite större.

Kan inte fly

Under flera års tid har Anna Ternheim bott i både musikstaden Stockholm och världsstaden New York. Ändå blev det på den amerikanska västkusten som skivan spelades in, mest som ett flyktförsök från vardagens åtaganden. Något partyliv bland LA-svenskar hann hon däremot inte med.

– Jag vaknade varje morgon, det var sol, blå himmel och på träden växte citroner och grapefrukter. Sedan åkte jag bil till studion på morgonen, kom hem, var trött och gick och lade mig. Det var inte så glamouröst, säger hon.

Att det inte blev någon americanakänsla den här gången, eller någon annan typ av utmanande genre för den delen, tror hon beror på ett inre melodispråk som man föds med.

– Man kan inte fly från det man kommer ifrån och varför ska man göra det? Jag tror verkligen att man har ett individuellt melodispråk. Mina melodier är mina, precis som alla har ett eget melodispråk, säger hon.

Nu väntar höstturné i bland annat Göteborg, Borås, Stockholm, Huskvarna, och Malmö. För den som inte kan besöka spelningarna lugnar Ternheim med att det förmodligen blir fler i sommar.

– Jag vill att man ska glömma tid och rum den timmen, att man bara får vila i det. Det kommer att bli jättevackert, säger hon.

Läs mer

Borås

Träd föll över R40 – mitt i Borås: ”Såg det i slowmotion”

Vittnet Aina Persson: ”Rena turen att vi inte hade superbråttom”

Ulricehamn

Brott: Efterlyst man hittad – anhållen

Mannen misstänks för olaga hot och ofredande.

Borås

Bilförare så full att han lades in för tillnyktring

Polisen fick in samtal från vittnen.

Kind

Crossförare förd till sjukhus

Körde omkull – ambulans och räddningstjänst ryckte ut.

Nyheter

Man knivskuren i centrala Varberg

lera personer ska springande ha lämnat platsen.

Amazons etablering i Sverige

Lokala aktörer om Amazon: ”Ska nog vara orolig – en prispressare”

Nellys vd: ”Kommer förändra hela branschen”