Annons

EU-granskning oroar inte Telia-ordförande

En fördjupad EU-granskning av Telias bud på tv-bolaget Bonnier Broadcasting ingick i kalkylen redan från början, enligt Telias styrelseordförande Marie Ehrling.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2019
Telias vd Johan Dennelind. Arkivbild.
Telias vd Johan Dennelind. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

EU inleder en fördjupad granskning av Telias bud på Bonniers tv-verksamhet, Bonnier Broadcasting, där TV4 ingår, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Teliaaktien backade på Stockholmsbörsen efter uppgiften, men inte lika mycket som börsen i övrigt. Vid stängning hade kursen sjunkit 0,8 procent.

Andra halvåret 2019

Annons

De obekräftade uppgifterna från Reuters kommer ut ett dygn före utlovat besked från EU-kommissionen, enligt Marie Ehrling. Men om de stämmer är det ingen ko på isen, anser hon.

– Vi har enda sedan vi presenterade den här affären i juli förra året hela tiden sagt att vi tror att det här kommer att gå in i en så kallad fas-2-process. Det innebär en prövning som då tar längre tid och vi har sagt att vi tror att affären kommer att avslutas andra halvåret 2019, säger Marie Ehrling till TT.

Telia för samtidigt samtal med ägare, inklusive Näringsdepartementet som kontrollerar 37 procent av aktierna, om den omdebatterade affären.

– Vi har naturligtvis förklarat den här affären för både vår huvudägare och andra ägare som är intresserade, säger Ehrling.

Enligt Telia-ordföranden har bland annat den goda utvecklingen ekonomiskt för Bonnier Broadcasting 2018 bidragit till att affären och prislappen just nu ser bättre ut än när de presenterades.

Om det är lämpligt att Telia med sitt stora statliga ägande tar över ett stort privat mediebolag, där bland annat TV4-gruppen ingår, är i slutändan något som politiker får avgöra, enligt Ehrling.

– Från Telias sida är vår bedömning att Telia mycket väl kan vara en bra ägare av TV4-gruppen, eller Bonnier Broadcasting, som det heter.

Frågetecken kring konkurrenssituationen

Telias förvärv av tv-bolaget Bonnier Broadcasting är ett viktigt affärsstrategiskt beslut för Telia enligt Ehrling, för att utvidga verksamheten och erbjuda kunder innehåll.

– Vi står helt och fullt för det och vi tycker att det är ett väldigt bra beslut och vi ser fram emot när vi får integrera Bonnier Broadcasting i Telia, sade hon i en paneldebatt på DI Börsdagen inför intervjun med TT.

Det var i juli förra året som Telia meddelade att bolaget vill köpa Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor. Enligt Reuters källor ska EU:s fördjupade granskning handla om att EU:s konkurrensmyndighet anser att det finns frågetecken kring konkurrenssituationen och att Telia inte lyckats stilla oron kring detta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons