Annons

Tanken på guld lockade Hörnqvist till VM

För Patric Hörnqvist handlar ishockey om en sak: att vinna.
Just av den anledningen tackade han ja till spel i VM.
Ishockey • Publicerad 3 maj 2019
Patric Hörnqvist.
Patric Hörnqvist.Foto: Naina Hel n Jåma /TT

Pittsburghs 0–4-förlust i matchserien mot NY Islanders har Patric Hörnqvist sorterat i kategorin "sur slutspelsrunda".

Och när förbundskapten Rikard Grönborg ställde frågan om VM i Slovakien skulle vara intressant behövde 32-åringen inte mycket betänketid.

Annons

– Jag kände att jag har mer kvar att ge, det är en rolig turnering och vi har ett bra lag. Det här kommer bli skitkul.

"Få chanser"

TT: Vad är det som lockar med VM?

– Att vinna. När man kommer upp i åren inser man hur få chanser man har att vinna någonting här i livet och framför allt i hockey.

TT: Du har ju ändå vunnit en del; två Stanley Cup-titlar, ett VM-guld...

– Det är det som driver mig, att vinna. Spelar man på den här nivån är det bara det som räknas. Det spelar ingen roll hur man gör det, vilka man gör det med utan det gäller bara att hitta en väg.

TT: Hur är känslan att vinna?

– Ja… Det är svårt att säga vad det är för känsla men när man väl har gjort det en gång vill man bara göra det igen, det är det som är grejen. Att ha den här känslan i gruppen när man kommer ut till en stor match och att alla är redo… När man sedan får vinna, då vill man bara göra om det och göra om det.

Patric Hörnqvist, som i fjol fick lyfta VM-pokalen i Köpenhamn, missade matchen mot Ryssland men ser nu mötet med Tjeckien i Brno som starten på den långa resan mot ytterligare ett guldfirande.

I sin första match i Carlson Hockey Games ser han ut att få spela i Tre Kronors förstakedja tillsammans med Jesper Bratt och Elias Pettersson.

Det är en omgivning som Pittsburghstjärnan tycker är "jätterolig" men säger sedan att hans spelstil inte kommer att förändras oavsett vilka han spelar med.

Annons

– Min roll kommer vara samma vilket lag jag än spelar i. Det är att forechecka och vara stark framför kassen, ge gruppen energi och ledarskap, säger han.

"Grythund"

Förbundskapten Rikard Grönborg:

– Jag tycker det är en väldigt bra spelare, en spelare som har vunnit och det är väldigt viktigt när man kommer in i de här avgörande matcherna, säger han.

– Vi ser honom som en riktig grythund framför mål och att han ska öppna upp stora ytor till andra skickliga spelare. Han är en offensiv spelare, en spelare som kommer att spela powerplay framför allt men även i en offensiv kedja.

Grythund?

Vad tycker egentligen Hörnqvist om den etiketten?

– Det är ett bra smeknamn… eller bra? Det är väl bra att man rör om där framme men det gäller att vi tar dit pucken också, säger han.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons