Annons

Talangens tuffa schema: "Gillar inte slödagar"

Han är talangen som kan få svensk herrsimning att skina på nytt.
Vägen till toppen är stenhård för Robin Hanson, 18 år. På kortbane-EM tävlar han varje dag.
Simning • Publicerad 3 december 2019
Talangen Robin Hanson har ett hektiskt program i kortbane-EM och simmar fem olika distanser individuellt.
Talangen Robin Hanson har ett hektiskt program i kortbane-EM och simmar fem olika distanser individuellt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spårvägensimmarens 2019 har varit framgångsrik på juniornivå där han bevisat att både talang och kapacitet finns. Först tog han guld på 200 meter fritt i junior-EM och sedan silver på samma distans i junior-VM.

Nu ska han mäta krafterna på seniorsidan i kortbane-EM i Glasgow – och han gör det ordentligt.

Annons

18-åringens program är tufft med fem individuella distanser plus lagkapper.

– Jag vill att kroppen ska vara i gång varje dag. Jag gillar att ha det så och har gjort likadant i juniormästerskapen, säger Hanson som simmar 50, 100, 200 och 400 meter fritt samt 200 meter fjäril i EM.

Jagar rekord

Det är på 200 meter fritt, som simmas på torsdag, han har störst förhoppningar. Precis som i långbana har han svenska rekordet för ögonen. I långbana har han varit så nära som 18 hundradelar från Anders Holmertz 27 år gamla rekord, i kortbana saknas det drygt en sekund till Christoffer Carlsens 1.43,32.

– Förhoppningen är att jag ska ta det så snabbt som möjligt. Om det blir nu får vi se. Den tid jag vill göra hoppas jag ska räcka till final, säger Hanson som har gjort ett seniormästerskap tidigare, långbane-EM i Glasgow 2018.

Sverige har haft det tunt på herrsidan sedan Stefan Nystrand och Lars Frölander slutade. Senaste långbanemedaljen kom 2012 (Nystrand) och den senaste i kortbana 2015 genom Simon Sjödin.

Nu saknas dessutom de svenska damstjärnorna. Både Sarah Sjöström och Michelle Coleman prioriterar träning inför OS nästa år efter en tävlingsintensiv höst.

Nära OS-biljett

Robin Hanson har stor chans att göra stjärnorna sällskap till OS i Tokyo. Hans guldtid på JEM är under Internationella simförbundets A-kvaltid för OS.

– Det ser ljust ut. Jag behöver hålla mig på de tider jag har gjort så är det klart, säger Hanson.

OS avgörs i långbana, men erfarenheten av mästerskap på seniornivå behövs för Robin Hanson om han ska nå sitt mål att bli en simmare i världstoppen.

– Utmaningen som senior blir att ta sig till final för att få den erfarenheten. Det är inte så lätt och när man väl står i en final vill man helst ha gjort det några gånger för att känna sig bekväm, säger han.

Annons

Han är en av flera unga talanger på killsidan. Frisimmaren Björn Seeliger, 19-åringen från Södertälje, och 21-årige långdistanssimmaren Victor Johansson, som dock avstår kortbane-EM, tippas bli slagkraftiga.

Hanson går fortfarande på gymnasiet, tredje året av fyra på natur, och tränar på NEC, nationellt elitcenter.

– Det har betytt jättemycket för mig, det har lyft min simning rejält att få träna men landslagskompisarna och bli pushad på träning, säger han.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons