Våld efter relativt lugn i Hongkong

Hongkong Artikeln publicerades
Lördagens protester i Hongkong blev de våldsammaste på länge.
Foto: Vincent Yu
Lördagens protester i Hongkong blev de våldsammaste på länge.

De protesterande i Hongkong möttes av batonger och tårgas i nya sammandrabbningar med polisen, och demonstranterna svarade med ett bombardemang av flaskor och bambukäppar.

Detta uppges vara första gången på tio dagar som polisen använt tårgas mot demonstranterna i Hongkong. Efter en period av relativt lugn tycks oroligheterna nu vara på väg att eskalera igen.

Tusentals deltagare, en del av dem iförda gasmasker, marscherade på lördagen genom stadsdelen Kwun Tong innan de stoppades av kravallpoliser utrustade med sköldar och batonger. En del demonstranter sköt stenar med slangbellor mot polisen, som svarade med pepparsprej.

– Jag har förstått att problemen inte kommer att lösas med fredliga medel. Regeringen lyssnar inte på sådant. Om jag blir gripen är det för att jag kommer hit och förespråkar rättvisa, säger den 19-årige studenten Ryan, som bara vill uppge sitt förnamn.

Gör sig redo

Medan skymningen föll i Hongkong började en del demonstranter göra sig redo för nya sammandrabbningar genom att riva upp gatstenar och bygga barriärer ett par hundra meter bort från polisen.

– Regeringen har valt bort kommunikation med de protesterande som ett sätt att lösa problemen. Jag ser ingen framtid under den här regimen, säger deltagaren Lueng som förklaring till att han valt att långsamt förflytta sig längst fram i leden.

Även en del äldre personer deltar i protesterna, som 65-årige Dee Cheung:

– Ungdomarna som ger sig ut sätter sin framtid på spel. Vi måste fundera över varför de gör det, säger han.

Hongkong skakas sedan flera månader tillbaka av gatuprotester mot regimen i Peking. De uppges vara de största sedan regionen lämnades över från britterna till Kina 1997.

Ursprunget var att demonstranterna ville stoppa ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem. Protesterna mot lagförslaget blev ganska snart våldsamma.

I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Stängd tunnelbana

Fyra tunnelbanestationer stängdes i Hongkong under dagen för att sätta käppar i hjulet för protestmarschen i Kwun Tong – men tusentals tog sig dit och tågade ändå.

Somliga satte sig på marken direkt vid tunnelbanenedgångarna för att hindra själva grindarna att stängas. Många riktade sig ilska direkt mot tågbolaget och kallade åtgärden "orimlig". "Skäms på er, MTR", löd ropen.

Bakgrunden till de stängda stationerna är att MTR fått skarp kritik i kinesiska medier, inklusive kommunistpartiets organ, för att man tillåter demonstranter att komma undan efter sammandrabbningar med polisen. Bolaget uppger att man fått ett åläggande att hindra demonstranter från att störa trafiken, och att trafiken omedelbart stoppas i händelse av "slagsmål, vandalism eller andra våldshandlingar".

Fakta

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började då utvidga sina krav.

Under sommaren tilltog våldet mellan polis och demonstranter. Demonstranter har blockerat tåg och vägar och fått flygplatsen att stänga i två dagar. En generalstrejk har utlysts och ytterligare en planeras. Polisstationer har omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummiklädda kulor och gripanden. Sammanlagt har minst ungefär 750 personer gripits sedan juni.

Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna samlat runt två miljoner människor enligt arrangörerna. Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien.

Förra helgens massdemonstration markerade ett trendbrott, då lugnet behölls. I helgen planeras fler demonstrationer, bland annat en mänsklig kedja längs tre tunnelbanelinjer.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Fastlandsregeringen hade dessförinnan beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet m fl

Visa mer...