Annons

Swedish House Mafia intar Stockholm

Swedish House Mafia har återförenats och snart intar dj-trion Tele2 arena. Men hur starkt är intresset för musikstilen EDM i dag?
Musik • Publicerad 1 maj 2019
Swedish House Mafia, Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso, spelar på Tele2 arena, den 2, 3 och 4 maj. Arkivbild.
Swedish House Mafia, Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso, spelar på Tele2 arena, den 2, 3 och 4 maj. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Senaste gången Swedish House Mafia spelade i Sverige var i november 2012. Trion, bestående av Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso, red då på toppen av den elektroniska dansmusikens (EDM) framgångsvåg. I december ett år tidigare hade de gjort en bejublad konsert i Madison Square Garden i New York. De 20 000 biljetterna sålde slut på 12 minuter. Samma år belönades de med regeringens musikexportpris och enligt musikjournalisten Per Sinding-Larsen var Swedish House Mafia svårslagna ambassadörer för svensk musikexport.

– De var med om att ge Sverige en hedersplats i den elektroniska superpopens världstopp, inte minst med en rad klassiska hits och sin förra avskedsturné, som sägs vara den största någonsin inom genren.

Hiphop tog över

Annons

Men intresset för EDM är inte lika starkt som det en gång var. När SHM splittrades 2013 toppade artister inom genren både topplistor och festivalaffischer – i dag har hiphopen tagit över tronen i musikvärlden.

– När EDM var som störst stelnade den i sin form. Det blev för mycket samma-samma med droppen, det typiska crescendot, i houselåtarna. Den första Avicii-låten som släpptes postumt var faktiskt utan drop, men nya idéer hade inte direkt skadat denna musik, säger Per Sinding-Larsen.

Klassiskt samarbete

Och kanske är det något som SHM kan göra någonting åt. Trion har inlett ett samarbete med kompositören Jacob Mühlrad som tolkat deras hit "One". Låten får sin världspremiär på Tele2 arena och enligt Per Sinding-Larsen är valet av samarbetspartner både vaket och modigt.

– Att ställa sig på scen tillsammans med en symfoniorkester, det gör alla under sin popkarriär. Från Metallica till Eva Dahlgren. Men att göra det med Jacob Mühlrad som representerar en annan sorts klassisk inriktning, det är lite speciellt.

– Sen ska de också göra en låt, innan sommaren om jag har fattat det rätt, tillsammans med Asap Rocky.

Turné väntar

Först stundar dock tre spelningar på Tele2 arena, den 2, 3 och 4 maj. Sen bär det av ut på turné för SHM. Per Sinding-Larsen är säker på att trion har kvar ambitionen att vara en riktigt mäktig scenupplevelse.

– EDM på den här nivån är en uppförstoring av en klubbkväll till arenaformat. SHM är några av de bästa av alla på att göra det i världen. Och det kommer man att fortsätta göra nu. Det sägs att de har den största led-skärmen i historien som just nu står och putsas blank ute på arenan.

Jon Lindhe/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons