Annons

SVT sänder Eurovision-vecka

Trots att Eurovision Song Contest 2020 är inställt kommer tittarna ändå att få ta del av Europas största musikarrangemang i en annorlunda tappning.
Eurovision • Publicerad 3 april 2020
The Mamas missar Eurovision Song Contest, som är inställt. Trion kommer i stället att medverka i ersättningsprogrammet "Sveriges tolva". Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Christer Björkman. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För några veckor sedan kom beskedet att Eurovisionfinalen i Rotterdam är inställd. Men det innebär inte att det kommer att eka tomt i rutan de kvällarna arrangemangets semifinaler och final skulle ha sänts.

SVT kommer att visa en Eurovision-vecka med start lördagen den 9 maj. Först ut är programmet "Inför ESC" där Christer Björkman, som är Sveriges delegationschef för tävlingen, tillsammans med komikern David Sundin presenterar årets 41 bidrag och håller i en omröstning där tittarna i Melodifestivalens app får rösta på vilka 25 bidrag de vill se i final.

Annons

– Vi känner att det vore jättetråkigt om vi inte får det avslut som vi brukar få, med resultat och att vi får tycka till. Så vi tar åtminstone fram en vinnare för Sverige, säger Björkman.

"Sveriges tolva"

Den 14 maj visas de 25 "finalisternas" bidrag i programmet "Sveriges tolva", varpå tittarna återigen får rösta fram sin favorit. Medverkar i sändningen gör bland andra The Mamas, som skulle ha representerat Sverige i Eurovision Song Contest.

Christer Björkman är särskilt glad över att trion får någon form av kompensation för att ha vunnit Melodifestivalen.

– För deras skull känner jag att det är jättehärligt att vi får göra det här programmet och ge dem inramningen som de är värda som svenska vinnare, säger han.

– Det är ju supertråkigt som artist att ta sig igenom hela stålbadet som är Melodifestivalen, från första tonen i en studio till avslutet med konfettiregn i Friends arena, och sedan inte få ta sista steget.

Hyllningsprogram ersätter

Den 16 maj visar SVT även "Eurovision: Europe shine a light", ett direktsänt hyllningsprogram från Rotterdam, som skulle ha stått som värd för den stora finalen. Där bjuds det i stället på en hitkavalkad från gångna år och bidragen som skulle ha framförts i år kommer att uppmärksammas med hälsningar och tillbakablickar.

Fakta: Eurovision Song Contest

Eurovision arrangerades för första gången 1956 och hette då Eurovision Song Contest Grand Prix. 1968 försvann de två sista orden från arrangemangets namn.

Irland har vunnit flest gånger, nämligen sju.

I fjol vann nederländske Duncan Laurence, vilket innebar att tävlingen skulle ha ägt rum i Rotterdam inför en tv-publik som enligt beräkningar skulle ha haft 200 miljoner tittare.

Här har Eurovision avgjorts de senaste åren:

2019: Tel Aviv, Israel

2018: Lissabon, Portugal

2017: Kiev, Ukraina

2016: Stockholm, Sverige

2015: Wien, Österrike

2014: Köpenhamn, Danmark

2013: Malmö, Sverige

2012: Baku, Azerbajdzjan

2011: Düsseldorf, Tyskland

2010: Oslo, Norge

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons