Annons

SVT förinspelar julvärdarna: "Spännande"

SVT ändrar upplägget på julafton – i stället för att sitta i studion ska Erik Haag och Lotta Lundgren berätta en sammanhängande historia genom julmat. Julvärdskapet spelas i år in i förväg.
Tv • Publicerad 8 december 2017
Erik Haag och Lotta Lundgren är årets julvärdar i SVT. Arkivbild.
Erik Haag och Lotta Lundgren är årets julvärdar i SVT. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I år är det för första gången två julvärdar och det finns fler nyheter. Erik Haag och Lotta Lundgren ska berätta en sammanhängande historia som utspelar sig i olika miljöer mellan de program som sänds, i stället för att återvända till tv-studion.

– Erik och Lotta kommer att äta sig igenom julens rätter, från sillen till nattamaten, samtidigt som de berättar om varför vårt julfirande ser ut som det gör. Man kan säga att det är en sorts tidsresa med avstamp i maten. Det här kommer då att göras med olika kostymer, i olika miljöer och med massa rekvisita och jättemycket mat, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT.

Förinspelat

Annons

TT: Hur kom ni på den här idén?

– Det kändes spännande, när det var just dem, med den bakgrund de har och den unika förmåga de har att berätta historier, så känns det väldigt roligt att kunna ta tillfället i akt och verkligen försöka berätta historien om varför vi firar jul som vi gör, och varför vi äter den mat som vi äter. Både påminna om de gamla traditionerna men också om nya sätt att ta sig an julen, och alla de olika sätt som människor firar jul på, säger Lena Glaser.

Upplägget innebär att julvärdskapet, inklusive ljuständningen, spelas in i förväg.

– Det här är ett upplägg som kräver helt andra lokaler och helt annan tid, än när man sitter på det sättet. Det här är inte att vi byter modell generellt sett för julvärdskapet, utan det här är det sättet som vi väljer att göra det på i år, för att det kändes som ett härligt tillfälle att kunna göra det här upplägget, säger Lena Glaser.

"Spännande"

TT: Hur tror du att tittarna kommer att reagera på det här upplägget?

– Jag tror och hoppas att publiken kommer känna att det är ett nytt och spännande sätt att fira julafton med SVT, och jag är övertygad om att Erik och Lotta kommer att kännas i högsta grad närvarande på julaftonskvällen, säger Lena Glaser.

Mathilda Olausson/TT /TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons