Annons

SVT backar efter kritiken från TV4

Tv • Publicerad 3 december 2019
SVT:s medieredaktör Jan Helin förklarar att ambitionen med tablåändringen "aldrig har varit att motarbeta TV4". Arkivbild.
SVT:s medieredaktör Jan Helin förklarar att ambitionen med tablåändringen "aldrig har varit att motarbeta TV4". Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

SVT:s beslut att sända ett nyhetsblock klockan 22 på kvällarna möttes av skarp kritik från TV4 – som sedan länge sänder sina sena nyheter vid den tiden. Nu uppger SVT att de backar från beslutet.

"Vår ambition har aldrig varit att motarbeta TV4, utan att stärka vår lokala nyhetsleverans till publiken", skriver Jan Helin, SVT:s medieredaktör, i ett uttalande.

Annons

"Det kommer att vara vårt fokus även i det fortsatta arbetet, liksom ett fortsatt lyssnande och deltagande i diskussionen om mediers utveckling", fortsätter han.

SVT:s planer var att sända de lokala nyheterna klockan 22 i SVT1. Något som TV4:s vd Casten Almqvist hävdade strider mot public service-bolagens nya villkor, som tidigare i år klubbades igenom i riksdagen.

Nu ska SVT utreda hur de lokala nyhetssändningarna kan läggas om för att inte krocka med TV4:s nyhetssändningar. Jan Helin säger att man ska försöka "hitta en annan lösning som blir bra både för publiken och för medielandskapet i stort".

Enligt Jan Helin behöver SVT före 2021 av "tekniska och kostnadsmässiga orsaker" samla alla lokala nyhetssändningar i SVT1.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons