Annons

Sverige bistår inte Kina med skyddsutrustning

Coronaviruset • Publicerad 7 februari 2020
Coronavirusets spridning har lett till att kinesiska myndigheter har bett EU om hjälp med skyddsutrustning, men Sverige kommer inte att kunna hjälpa till med skyddsutrustning. Arkivbild.
Coronavirusets spridning har lett till att kinesiska myndigheter har bett EU om hjälp med skyddsutrustning, men Sverige kommer inte att kunna hjälpa till med skyddsutrustning. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Det råder stor brist på skyddsutrustning för att minska spridningen av coronaviruset och Kina har bett EU om hjälp, men Sverige kan inte bidra. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har svarat EU att Sverige inte har det efterfrågade materialet.

– Vi har diskuterat med andra berörda myndigheter och tittat på vilka resurser som finns. Då har man kommit fram till slutsatsen att det inte är möjligt i nuläget att bidra med det här, säger David Sundström, talesperson på MSB, till Ekot i Sveriges Radio.

EU har redan skickat tolv ton skyddsutrustning med de plan som i förra veckan flögs till Kina för att ta hem EU-medborgare. Om fler flygningar samordnas av EU:s organisation för krisstöd är tanken att även de planen ska fyllas med utrustning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons