Sverige behöver hitta tron inför OS-kvalet

Handboll Artikeln publicerades
Mikael Appelgren, till vänster, hoppas att Sverige kan avsluta handbolls-EM snyggt.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Mikael Appelgren, till vänster, hoppas att Sverige kan avsluta handbolls-EM snyggt.

EM-drömmen har gått i kras.

Men matcherna mot Ungern och Island är samtidigt de sista landskamperna inför OS-kvalet.

Med en vecka kvar av EM-turneringen på hemmaplan lever inte längre det svenska hoppet om medalj. Besvikelsen är förstås stor i Blågult, men dagen efter förlusten mot Norge har handbollslandslaget samtidigt börjat blicka framåt.

De avslutande matcherna i Malmö, mot Ungern på tisdagen och Island på onsdagen, blir ett viktigt avstamp inför OS-kvalet i april.

– Vi har markerat tydligt för spelarna att det här är början på ett eventuellt OS, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Ny förbundskapten

Det är "Boken" som kommer stå för kontinuiteten i ledarstaben, när förbundskapten Kristján Andrésson efter EM ersätts av Glenn Solberg. Norrmannen får en rivstart på nya jobbet, med tanke på att det inte finns tid för några landskamper inför kvalet till OS.

– Även om vår EM-dröm att gå till semifinal inte är möjlig måste vi bygga inför framtiden, säger Mikael Appelgren.

– Vi måste hitta tillbaka till tron på oss själva, i stället för att grubbla för mycket över att vi förlorade med tio bollar mot Portugal och inte kunde slå Norge nu heller. Det hade varit väldigt skönt och viktigt för oss med lite positiv energi att lämna det här EM:et med.

"Kännas konstigt"

Glenn Solberg har varit på plats i Malmö för att följa mellanrundan och skulle i teorin kunna använda de sista "betydelselösa" EM-dagarna till att på närmare håll bekanta sig med den svenska truppen. Men Appelgren, som sitter med i landslagets lagkaptensråd, tror inte på ett sådant upplägg.

– Det skulle kännas lite konstigt. Det här laget har startat det här och då ska vi också avsluta det tillsammans, säger "Äpplet":

– Det blir såklart lite speciellt med en chockstart (i OS-kvalet). Men jag och de flesta spelarna har träffat Glenn, han har varit runt och hälsat på oss. Jag tycker att han och förbundet har skött den biten bra.

Sveriges OS-kval kommer att spelas i, och mot, antingen Tyskland eller Kroatien. Därutöver väntar ytterligare ett europeiskt lag – troligen Slovenien, Ungern eller Portugal – samt trean i det just nu pågående afrikanska mästerskapet.

Två av de fyra lagen i kvalgruppen går till OS i Tokyo.

– Kroatien vet vi att vi kan slå (Sverige gjorde det i EM i Split för två år sedan) och får vi Tyskland är det mycket Bundesligaprestige, samtidigt som jag tycker att vårt spel passar Tyskland illa, säger Martin Boquist.

Fakta

Fakta: Läget i EM:s mellanrunda

Sex lag gör upp i mellanrundan i EM i Malmö och de två bästa lagen går vidare till semifinal. Om lag hamnar på samma poäng avgör resultat i inbördes möten.

Tabelläget:

1) Norge, 6 poäng.

2) Ungern, 4 poäng.

3) Slovenien, 4 poäng.

4) Portugal, 2 poäng.

5) Island, 2 poäng.

6) Sverige, 0 poäng.

 

Återstående matcher, tisdag: Portugal–Slovenien, Norge–Island, Sverige–Ungern.

Onsdag: Portugal–Ungern, Norge–Slovenien, Sverige–Island.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Läget i EM:s mellanrunda

Kvalet avgörs med tre matcher på tre dagar (17–19 april), antingen i Berlin eller i Kroatien. Två av de fyra lagen i Sveriges grupp går vidare till OS i Tokyo.

Sveriges motståndare:

• Tyskland eller Kroatien. Om Norge vinner EM blir motståndet och värden för OS-kvalet Kroatien, annars Tyskland.

• Ett lag från EM som i nuläget inte är klart för OS-kval. Sannolikt ett av semifinallagen från Sveriges grupp i EM, Ungern och Slovenien ligger bäst till just nu.

• Trean från afrikanska mästerskapet. Troliga motståndare är Tunisien, Algeriet eller Angola.

Visa mer...