Annons

Sverige avråder från resor till hela Iran

Svenska utrikesdepartementet har utvidgat sin avrådan från resor till Iran. Nu avråder UD från alla icke nödvändiga resor till hela landet.
Resor • Publicerad 9 januari 2020
Ett passagerarflygplan kraschade utanför Irans huvudstad Teheran på onsdagen. Stora spänningar finns i regionen på grund av konflikten mellan USA och Iran. Arkivbild.
Ett passagerarflygplan kraschade utanför Irans huvudstad Teheran på onsdagen. Stora spänningar finns i regionen på grund av konflikten mellan USA och Iran. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

– Beslutet har fattats mot bakgrund av den spända relationen mellan Iran och USA, och att det finns en risk för upptrappning av konflikten. Eftersom situationen är svår att förutsäga har vi fattat det här beslutet, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör vid UD.

Tidigare fanns en avrådan från icke nödvändiga resor till provinsen Sistan-Baluchistan. Den nya reseavrådan fattades under torsdagen. På skalan finns icke nödvändiga resor, alla resor, samt en uppmaning till svenskar att lämna landet.

Annons

Med icke nödvändiga resor avses turist- och besöksresor, säger Eriksson Pogorzelska. UD avråder från resor till ett land när säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig.

– Det är en samlad bedömning av hur situationen ser ut där, säger Julia Eriksson Pogorzelska.

När UD avråder från resor till ett land eller område kan reseförsäkringen sluta gälla. Den som bokat en resa kan oftast få tillbaka kostnaden, enligt departementet.

Spänningarna mellan USA och Iran har tilltagit de senaste veckorna och resulterat i en amerikansk drönarattack mot den iranske generalen Qassem Soleimani, och en iransk vedergällning mot baser med amerikanska soldater i Irak.

Strax därefter kraschade ett passagerarflygplan som just lyft från Teherans flygplats med 176 personer ombord. Samtliga omkom. Enligt källor till amerikanska medier kan planet ha skjutits ned av misstag, men det är inte bekräftat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons