Svensk tiokampare kritiserar förbundet

Friidrott Artikeln publicerades
Tiokamparen Fredrik Samuelsson. Arkivbild
Foto: Erik Simander/TT
Tiokamparen Fredrik Samuelsson. Arkivbild

Sveriges bästa tiokampare Fredrik Samuelsson riktar hård kritik mot friidrottsförbundet.

"Vartenda år hamnar Mångkamps SM i skymundan. Det är noll marknadsföring inför mästerskapet", skriver Samuelsson på Facebook.

I helgen tog Fredrik Samuelsson sitt fjärde SM-guld i tiokamp på 7 873 poäng, det bästa SM-resultatet på 21 år. Men uppmärksamheten runt SM i Falun var inte stor och Hässelbyidrottaren tycker grenen diskrimineras.

"Det är en skam"

”Vartenda år hamnar Mångkamps SM i skymundan. Det är noll marknadsföring inför mästerskapet. Väl på plats under helgen i Falun kunde jag räkna till EN person som var på plats ifrån Svenska friidrottsförbundet, det är en skam. Besvikelse. Ilska. Tomhet. Tystnad”, skriver han på Facebook och utvecklar sin kritik i .

– Engagemanget och kunskapen inom svensk friidrott och förbundet är en del som gör att mångkampen inte uppmärksammas mer. Tävlingen måste också marknadsföras mer för att folk ska bli intresserade. Livestreama tävlingen vore också en fördel så fler kan se när vi tävlar, och jag begär inte bästa sändningstid på SVT, men kanske på Youtube eller liknande.

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers har stor respekt för Samuelssons frustration och säger till att förbundet har mycket att jobba på. Lite har man dock gjort, bland annat tillsattes nyligen två grengruppschefer och man har startat ett prestationscentrum för mångkamp.

– Vi har gjort det här för att få fram mångkampen som gren på bred front i vårt land, men vi behöver även arbeta på andra sätt angående kommunikation och marknadsföring av mångkampen, säger Storåkers.

– Jag är ödmjuk inför situationen, det krävs hårt arbete här. Det finns anledning för svensk friidrott att vara självkritisk och se på vad vi gjort fel och vad vi kan förbättra.