1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Svårt granska EU-miljardernas effekt

Det är svårt att kontrollera om pengarna i EU:s regionala utvecklingsfond får effekt visar ett flertal granskningar, rapporterar .
Det är svårt att kontrollera om pengarna i EU:s regionala utvecklingsfond får effekt, visar ett flertal granskningar. Arkivbild.
Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

– Man vet vad pengarna går till men man vet inte vad pengarna leder till. Och det beror ofta på att man inte har riggat projekten för att kunna besvara frågorna om vad det har lett till, säger Johannes Henriksson, utredare på konsultföretaget Rambo, som står bakom en av granskningarna, till Ekot.

Tidigare har bland annat Europeiska revisionsrätten framfört liknande kritik mot utvecklingsfonden, som är en av unionens största utgiftsposter. Syftet med den regionala utvecklingsfonden är att minska klyftorna bland de totalt 276 regionerna i medlemsländerna.

Sverige, där det mesta stödet går till Norrland, får åtta miljarder kronor. Pengarna har bland annat använts till bredbandssatsningar och till att försöka att stärka små och medelstora företag.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Jag kan väl säga att vi delar flera av utvärderarnas slutsatser. Vi har också gjort en del förbättringsåtgärder som en följd av de här utvärderingarna, säger Patrik Sällström på Tillväxtverket, som bestämmer hur pengarna fördelas i Sverige.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Sommarkrönika

Sommaren då jag mötte apartheid

”Vi ifrågasatte allt han sa. Det spelade ingen roll vilka argument vi använde”

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.