Annons

Svårt att komma åt exploateringen av nyanlända

Exploateringen av nyanlända på krogar och hotell i Sverige har ökat markant och är svår att komma åt, enligt Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF).
Arbete • Publicerad 5 december 2019
Problemet med exploatering av nyanlända är stort enligt Hotell- och restauranganställdas förbund. Arkivbild.
Problemet med exploatering av nyanlända är stort enligt Hotell- och restauranganställdas förbund. Arkivbild.Foto: Michel Euler AP/TT

Uttalandet görs efter en uppmärksammad dom i Norrköpings tingsrätt, där en krögare dömts till åtta månaders fängelse för människoexploatering.

De nyanlända är i underläge redan från början enligt Per Persson. Deras tvååriga arbetstillstånd gäller nämligen bara för en specifik arbetsplats, vilket ofta utnyttjas brutalt och effektivt av arbetsgivarna i Sverige.

Annons

– Blir de av med jobbet har de två månader på sig att hitta ett nytt jobb, säger han.

"Går med på vad som helst"

Lyckas de inte med det upphör arbetstillståndet att gälla.

Det är även känt att många av migranterna från tredje land tar stora lån. Resan ska betalas. Dessutom tvingas de ofta även att betala en svart avgift för att få ett anställningsavtal från en arbetsgivare, enligt Persson.

– Skulden gör att de kanske inte kan återvända hem till sina familjer. Då har de tappat ansiktet och klarar inte av att betala tillbaka sina lån. Så de här människorna går med på i princip vad som helst för att få stanna i Sverige.

Enligt Persson har HRF på fem år gått igenom nästan 42 000 anställningsavtal i migrationsärenden där Migrationsverket hanterat ansökningar om arbetstillstånd för medborgare från länder utanför EU. Men även om dessa avtal ser okej ut kan det spåra ur efteråt.

Kommer från diktaturer

Fackets möjlighet att kontrollera förhållanden är i princip obefintliga om de nyanlända inte ansluter sig till facket eller om arbetsgivaren inte har kollektivavtal.

– Har vi inte kollektivavtal och är inte personalen medlemmar i facket, då står vi oss slätt, då kan vi inte göra något, säger Persson.

Detta gör den nya lagstiftningen från 2018 om människoexploatering viktig, enligt Persson. Inte minst då nyanlända mycket sällan går med i fackförbund, delvis på grund av att arbetsgivaren skrämmer dem med konsekvenser om de skulle ansluta sig.

– Det andra är att många kommer från länder som är mer eller mindre diktaturer. Fackföreningar i de länderna är ju så kallade gula fackföreningar, som staten styr. Då jobbar inte facket för de anställda, utan tvärtom.

Stickprovskontroller som facket har gjort har enligt Persson visat att det ofta bluffas när det gäller anställnings- och lönevillkor för nyanlända.

Annons

– När man skrapar på ytan och begär in ett anställningsintyg för de här människorna visar det sig ofta att villkoren är mycket sämre än vad som har uppgetts för Migrationsverket, säger Persson.

Tvingar till sig pengarna

Men det slutar inte där.

– När du sedan begär en lönespecifikation visar det sig att det betalas det ut mycket mindre lön än vad det står i intyget. Och sedan, när vi börjar prata med de nyanlända, visar det sig att de inte ens får ut pengarna som anges på lönespecifikationen, säger han.

Det finns enligt Persson också uppgifter om arbetsgivare som tvingar till sig stora andelar av utbetalda löner i kontanter eller helt enkelt tar kontroll över de nyanländas bankkonton, för att via internetbanker föra över utbetalda löner till sina egna konton.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons