Annons

Svårt att hitta hållbart kött

Det är ofta svårt för konsumenter att hitta miljömässigt mer hållbart producerat kött i butiken eller på restaurangen, enligt en rapport publicerad av Konsumentverket.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2019
Svårt att hitta hållbart kött i butiken och på restaurangen, enligt en rapport från Konsumentverket. Arkivbild
Svårt att hitta hållbart kött i butiken och på restaurangen, enligt en rapport från Konsumentverket. ArkivbildFoto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Kunskaps- och intressekraven är för höga, även när det gäller växtbaserade alternativ, skriver rapportförfattarna, som är forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Beijerinstitutet..

"För många blir detta en övermäktig uppgift", uppger Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Annons

Budskap, information och koncept är komplexa samtidigt som Konsumentverket lyfter fram problem med utbud, exponering och pris som faktorer som påverkar konsumenten.

I rapporten föreslås bland annat en branschöverenskommelse om att alla köttprodukter som säljs ska uppfylla högt ställda hållbarhetskrav. Dessutom vill rapportförfattarna se ett ökat vegetariskt utbud och ett förbättrat utbud av så kallat naturbeteskött. Det efterlyses även fler möjligheten att välja en mindre mängd kött, både i butiken och på restaurangen.

.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons