Annons

Rekordtemperaturer förvärrar bränder

Australien kallar in försvarsreserver för att bekämpa de omfattande terrängbränderna.
Förhållandena är svåra, med rekordtemperaturer på sina håll och föränderliga vindar.
På eldhärjade Kangaroo Island har två personer hittats döda vid en bilväg.
Australien • Publicerad 4 januari 2020
Brandmän släcker en brand i Moruya i Australien. En värmebölja försvårar släckningsarbetet.
Brandmän släcker en brand i Moruya i Australien. En värmebölja försvårar släckningsarbetet.Foto: Rick Rycroft
På många håll är sikten dålig på grund av den tjocka brandröken.
På många håll är sikten dålig på grund av den tjocka brandröken.Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Tusentals personer sökte skydd vid vattnet på turistorten Mallacoota när bränderna kom allt närmare. Nu har många blivit evakuerade med båt.
Tusentals personer sökte skydd vid vattnet på turistorten Mallacoota när bränderna kom allt närmare. Nu har många blivit evakuerade med båt.Foto: Australia Department of Defense/AP/TT

Brandmän, frivilliga och övrig räddningspersonal har naturens makter emot sig under lördagen, med temperaturer på en bra bit över 40 grader – på vissa håll rekordnivåer – och ett omslag i vinden som riskerar att öppna nya fronter.

Flera samhällen har drabbats av strömavbrott, och stora motorvägar har stängts av till följd av bränderna.

Annons

I delstaten New South Wales rasar omkring 140 bränder, och fler än 3 000 brandmän och 100 flyg har satts in. I granndelstaten Victoria har omkring 60 varningar utfärdats.

Reserver sätts in

Australien sätter in 3 000 ur försvarets reservstyrkor för att hjälpa till i arbetet med bränderna. Det är första gången som reservsoldater kallas ut i landets historia, enligt försvarsministern Linda Reynolds.

– Vi har sett den här katastrofen eskalera till en helt ny nivå som vi på flera sätt aldrig har sett omfattningen av tidigare, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens.

Premiärministern har fått hård kritik för sitt agerande kring bränderna, och Morrison väljer nu en mer offensiv framtoning. Flottans största fartyg, landsättningsfartyget HMAS Adelaide, kommer att lämna Sydney för att delta i arbetet, och fler av försvarsmaktens helikoptrar och flygplan sätts in.

– Omfattningen av de här bränderna har ansträngt våra resurser på marken och det är uppenbart samhällen som behöver hjälp, säger Morrison.

De nyinsatta resurserna ska bland annat användas för att rädda liv, evakueringar från svårtillgängliga områden och så småningom stöd till återuppbyggnaden av drabbade samhällen.

Hyr vattenbombare

Australiensiska regeringen bekostar även fyra vattenbombsflygplan, efter en begäran från New South Wales om ett extra flygplan.

– De bad om en, vi ger dem fyra, säger Morrison, som också meddelar att han skjuter upp en planerad resa till Japan och Indien, till följd av bränderna.

Lördagen innebar svåra förhållanden på flera håll i landet, med temperaturer på en bra bit över 40 grader i flera områden.

– Vi har aldrig varit så förberedda som vi är i dag inför det angrepp vi sannolikt kommer att möta på grund av de försämrade förhållandena, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian, enligt ABC News.

Annons

I delstaten South Australia har två personer omkommit på Kangaroo Island, utanför Adelaide. Enligt The Sydney Morning Herald hittade blåljuspersonal offren vid en väg, och det verkar som att elden hann i kapp deras fordon.

Enligt ABC News har omkring en fjärdedel av ön – som är ett populärt turistmål – eldhärjats.

Evakuerade når land

Under lördagen klev också de första personerna som evakuerats med fartyg från Mallacoota i land i närheten av Melbourne.

Mallacoota, en ort i östra Victoria inte långt från gränsen till New South Wales, hamnade i eldens väg tidigare i veckan och 4 000 boende och turister tog skydd vid stranden. De var där beredda på att hoppa ned i vattnet, innan eldfronten ändrade riktning. Många har sedan dess varit fast i samhället, i väntan på evakuering.

– För någon som aldrig tidigare varit vid en brand så är det väldigt, väldigt skrämmande. Jag är så glad över att vara här, säger 16-åriga Emily Wellington till nyhetsbyrån Reuters.

Hon var på semester vid strandorten när branden för några dagar sedan nådde samhället och en av de 58 på fartyget som först evakuerades, eftersom hon har astma.

– De ville få ut oss så att vi inte skulle bli sjuka, säger hon till Reuters.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons