Annons

Strandade isbjörnar oroar boende i Arktis

Ryssland • Publicerad 6 december 2019
Smältande isar tros vara anledningen till att flera isbjörnar samlats utanför Ryrkajpij. Björnen på bilden kravlar sig upp på ett isblock längre västerut, i den kanadensiska delen av Arktis. Arkivbild.
Smältande isar tros vara anledningen till att flera isbjörnar samlats utanför Ryrkajpij. Björnen på bilden kravlar sig upp på ett isblock längre västerut, i den kanadensiska delen av Arktis. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Ett 50-tal isbjörnar har samlats i utkanten av samhället Ryrkaipij på Tjukotka-halvön i nordöstra Ryssland.

Anledningen är avsmältningen av Arktis isar, enligt Världsnaturfonden.

Annons

"Avsaknaden av istäcke tvingar björnarna upp på land för att hitta mat", skriver organisationen i ett uttalande.

Boende i Ryrkaipij har placerat flera kadaver från valrossar utanför orten i förhoppningen om att björnarna inte kommer att störa dess knappt 1 000 invånare.

Att isbjörnar tar sig in i områden som bebos av människor är inte ovanligt i de delar av Ryssland som ingår i polarområdet Arktis. I takt med att avsmältningen av Arktis isar har ökat har björnarna i större utsträckning tvingats upp på land för att leta mat, något som i sin tur ökat risken för björnattacker.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons