1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stram budget väntar för personlig assistans

Inte heller för nästa år väntas regeringen räkna upp timersättningen till utförarna av personlig assistans i takt med övriga arbetsmarknaden.
Men pengar avsätts i budgeten för kommande lagändringar om andning och sondmatning.
Debatten har varit intensiv om villkoren för och skärpningar av reglerna för personlig assistans för funktionshindrade under senare år, här vid en demonstration i Stockholm i december 2016. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Enligt uppgift till TT kommer den så kallade timschablonen till kommuner, assistansföretag, kooperativ och andra som utför personlig assistans att skrivas upp med 1,5 procent i budgeten för 2020, till lite drygt 304 kronor per timme. Förslaget finns med när regeringen lägger fram budgeten för 2020 på onsdagen.

Uppräkningen av timschablonen har inte överstigit 1,5 procent per år sedan 2014, samtidigt som den allmänna löne- och kostnadsutvecklingen på arbetsmarknaden varit högre än så, oftast runt 2 procent årligen.

Drivit på

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Vi har drivit på för att den ska höjas mer men vi har inte fått gehör för det, säger Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson i funktionshindersfrågor, om hur frågan diskuterats mellan regeringen och samarbetspartierna L och Centerpartiet.

– Läget är katastrofalt, nu är både icke vinstdrivande utförare och företag på ruinens brant, säger Eliasson och framhåller att L tänker ligga på regeringen under hösten för att få till nya modeller för ersättning.

Har urholkats

Branschorganisationen KFO Personlig assistans företräder kooperativa och ideella anordnare av assistans. Uppgiften om nivån på uppräkningen oroar.

– Ända sedan 2014 har ersättningen de facto urholkats. Vi är i ett läge i dag som är väldigt bekymmersamt. Seriösa anordnare larmar om att de inte har möjlighet att bedriva en verksamhet med hedern i behåll och med den kvalitet de vill, säger Henrik Petrén, branschansvarig för personlig assistans på KFO.

Han säger att urholkningen gör det svårare att anställa assistenter eftersom löneläget inte följer med den övriga arbetsmarknaden. Det blir också svårt med kompetensutveckling och att behålla erfaren personal.

Henrik Petrén beskriver det som att det är en långsam ekonomisk strypning av assistansen som pågår, vilket i slutändan inte minst går ut över brukarna, de som har beviljats personlig assistans.

Även Vårdföretagen, som företräder privata assistansbolag, kritiserar den föreslagna uppräkningen.

"1,5 procent räcker tyvärr inte, utan riskerar leda till att vi ytterligare behöver spara in på arbetsledning och kompetensutveckling", kommenterar Ida Ingerö, näringspolitisk expert för personlig assistans hos Vårdföretagarna.

Avsätter pengar

I budgeten avsätter regeringen, L och C pengar för att täcka kostnader som lagändringar, vad gäller rätt till assistans för andning och sondmatning, väntas leda till nästa år. Det är förändringar som enligt den ursprungliga planen redan skulle ha varit genomförda och som pengar öronmärktes för i vårändringsbudgeten.

Nästa år ska avsatta medel uppgå till 347 miljoner för att täcka ökade behov av assistans för andning och sondmatning, 85 miljoner mer än i år.

Lagändringen som gäller andning ska träda i kraft den 1 november i år. Vad gäller sondmatningen tvingades regeringen backa i slutet av maj efter omfattande kritik från remissinstanser. Socialdepartementet arbetar på ett nytt förslag som är tänkt att leda till en proposition till riksdagen efter årsskiftet. Den finns inte med på den lista som regeringen har lämnat till riksdagen över propositioner som ska lämnas fram till och med januari nästa år.

Läs mer

Mark

OLYCKA: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Ett larm om en trafikolycka på Industrigatan i Skene nådde räddningstjänsten kvart över fyra i dag. I olyckan var två bilar inblandade, men enligt Niklas Ignell, inre befäl vid räddningstjänsten, ska det inte ha förekommit några allvarliga skador.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Något högtryck blir det inte över Sjuhäradsbygden framåt veckoslutet. Det är i stället en stabilisering av vädret som väntar. Temperaturerna kommer upp i omkring 20 grader, dock inte i sällskap av strålande sol.

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer