Annons

Hundratals flyr oroligheter i Kazakstan

Hundratals kazaker flyr över gränsen till grannlandet Kirgizistan sedan våldsamma oroligheter brutit ut i flera samhällen i distriktet Kordaj i Zjambylprovinsen.
Kazakstan • Publicerad 8 februari 2020
Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev har sammankallat regeringen till ett krismöte på grund av oroligheterna. Arkivbild.
Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev har sammankallat regeringen till ett krismöte på grund av oroligheterna. Arkivbild.Foto: Andrea Verdelli/AP/TT

Minst åtta människor har dödats och över 40 har skadats i sammandrabbningarna i södra Kazakstan, säger inrikesminister Jerlan Turgumbajev.

Våldet tros ha utlösts av etniska konflikter.

Annons

Bilder på sociala medier visar hur unga män beväpnade med tillhyggen tågar längs en väg i en by där hus satts i brand. Även bilar har antänts.

Säkerhetsstyrkor har beordrats ut i regionen. Minst två poliser har skadats. Omkring 50 personer har gripits.

Vid gränsövergången mot Kirgizistan köar hundratals människor som flytt oroligheterna för att ta sig in i grannlandet.

Kordaj ligger omkring tre timmar med bil från Kazakstans största stad Almaty. I området bor både kazaker och minoritetsgruppen dungan. Regeringen beskriver situationen i Kordaj som "en ständig konfrontation".

Landets president Kasym-Zjomart Tokajev säger händelserna ska utredas noggrant och han uppmanar myndigheterna att gripa dem som sprider hatiska budskap.

Tokajev sammankallade under lördagen regeringen i ett krismöte, men uppger att polisen har situationen under kontroll.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons